Voormalig bestuurslid van de Duitse centrale bank en bestsellerauteur Thilo Sarrazin ziet goede kansen voor de nieuwe partij ‘Alternative für Deutschland’ om zich permanent te vestigen in het politieke krachtenveld. Als de partij interne stabiliteit weet te vinden, is “de kans daarop zeer groot”, aldus Sarrazin tegenover de Frankfurter Neue Presse. “Het liberaal-conservatieve element in de Duitse politiek is onbezet, laat ruimte voor nieuwe krachten.”
De sociaaldemocraat is er van overtuigd, “dat er op den duur rechts van de Union (van CDU en CSU, red.) een sterke politieke kracht zal zijn”. In de campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement heeft de partij zich vooral eurokritisch geprofileerd. De uitdaging voor de AfD is om nu ook met andere thema’s kiezers aan te spreken, meent Sarrazin. “Mevrouw Merkels Union heeft zo veel liberaal-conservatieve standpunten laten varen, dat dat ook niet moeilijk zal zijn.”
[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!
[/note]
De Union neemt intussen een sterk afwijzende houding aan tegenover de nieuwe partij. Volker Kauder, fractievoorzitter van de CDU in de Bondsdag weigerde bijvoorbeeld om zelfs maar met AfD-politici in discussie te gaan. “Met Gregor Gysi (de leider van de socialistische partij Die Linke, red.) gezamenlijk optreden, maar een respectabele hoogleraar Economie als Bernd Lucke (leider van de AfD, red.) behandelen alsof er een luchtje aan zit, dat zullen burgerlijke kiezers niet begrijpen”, aldus Sarrazin spottend.
“De Union maakt nu mee, wat de SPD met Die Linke al achter zich heeft.” Kauder moet volgens Sarrazin in gaan zien wat de “mogelijke machtsperspectieven zijn in een zich veranderend partijenlandschap, waarin de SPD zich ook coalitie met Die Linke kan voorstellen.” Voor de liberale FDP ziet Sarrazin een weinig florissante toekomst. De vraag dringt zich op waarom kiezers voor een partij zouden kiezen die in de regering succesloos was.
Thilo Sarrazin (SPD) was van 2002 tot 2009 deelstaatminister voor Financien in Berlijn en daarna lid van de raad van bestuur van de Bundesbank, de Duitse centrale bank. Bij het grote publiek kreeg hij meer bekendheid door zijn bestseller ‘Deutschland schafft sich ab’ (Duitsland heft zich op, 2010). Hij schreef nog diverse andere bestsellers waaronder ‘Europa braucht den Euro nicht’ (Europa heeft de euro niet nodig, 2012).