Sarkozy: We hebben geen behoefte aan een nieuwe Koude Oorlog

door | 16 juni 2016

Dat zei de Franse oud-president Nicolas Sarkozy, voorafgaand aan een internationale conferentie in Sint-Petersburg vandaag waar hij de Russische premier Dmitri Medvedev zal treffen.

We hebben geen behoefte aan een nieuwe Koude Oorlog. Wat we nodig hebben is een positieve verandering in de relatie tussen de EU en Rusland. Dit zou kunnen in de vorm van geleidelijke en wederzijdse opheffing van sancties.

Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi zal zijn opwachting maken op de conferentie in Sint-Petersburg, begeleid door een groot aantal chefs van multinationale bedrijven als Pirelli, Barilla, Eni en Finmecanica. Ook voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is op de conferentie aanwezig, wat hem al op veel kritiek kwam te staan van andere EU-politici, zoals Guy Verhofstadt.

Met zijn uitspraken over de verhouding met Rusland slaat Sarkozy dezelfde toon aan als parlementsleden van Les Républicains (voorheen UMP) die eerder al voor ontspanning pleitten. De rechtervleugel had daarin het voortouw, waarbij enkele parlementsleden van Les Républicains en andere partijen bijvoorbeeld ook een bezoek brachten aan de Krim.

Sarkozy, die graag genomineerd wil worden als kandidaat voor de presidentsverkiezingen volgend jaar, lijkt in het algemeen aan te haken bij de gevoelens van de rechterflank in zijn partij. Zo stelde hij in mei reeds dat “burgers zich niet langer in het Europese project herkennen.” En dat het een fout zou zijn “om het Verenigd Koninkrijk uit [de EU]  te drukken en Turkije binnen te halen.”

Sarkozy bekritiseerde verder het idee van Europese grensbewaking: “Kun je je voorstellen dat Bulgaren de Franse grens bewaken?” en liet steun blijken voor David Camerons voorstel om de eerste vijf jaar geen sociale uitkeringen te verschaffen aan arbeidsmigranten. Kritiek was er ook op het EU-plan om asielzoekers te herverdelen over de EU, een plan dat door Hongarije en Tsjechië wordt aangevochten bij het Hof van Justitie van de EU.

Sarkozy lijkt zich al met al, met zijn aanhaken bij rechtsere en gematigd eurosceptische geluiden binnen zijn partij, al te positioneren voor een verkiezingsstrijd waarin hij moet concurreren met Marine Le Pen. Als de Parti Socialiste geen konijn uit de hoge hoed trekt, zal de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen in 2017 tussen Marine Le Pen van het Front National en de kandidaat van de centrumrechtse Les Républicains gaan. Sarkozy’s tactiek lijkt nu te zijn om kiezers bij Le Pen weg te trekken om al in de eerste ronde zo goed mogelijk af te steken. Recente peilingen laten zien dat Le Pen goede kans maakt om de eerste ronde te winnen, maar dat ze het in de tweede ronde waarschijnlijk zal afleggen.