“Saakasjvili hoort eigenlijk achter tralies”

door | 4 november 2015

Oud-president van Georgië en inmiddels gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, Micheil Saakasjvili hoort eigenlijk achter tralies, aldus de huidige premier van Georgië Irakli Garibasjvili op een persconferentie in Tallinn tijdens zijn staatsbezoek aan Estland.

“Er zijn bewijzen dat Saakasjvili een revolutionaire staatsgreep in Georgië gepland heeft”, aldus de premier. “De geluidsopnames werden op een Oekraïense website gepubliceerd. In de optiek van de meeste Georgiërs heeft Saakasjvili geen plaats in de politiek. Hij hoort in de gevangenis.”

In oktober publiceerde een Oekraïense website een opname van een telefoongesprek van Saakasjvili met Nika Gvaramia, de directeur van de televisiezender Rustavi 2, die onder Saakasjvili’s bewind minister van Justitie en van Onderwijs en Wetenschap was, en Giorgi Bokeria, een van de leiders van de politieke partij ‘Verenigde Nationale Beweging’. Saakasjvili legde daarin zijn gesprekspartners het plan voor om de tv-zender met barricades en tenten te omringen en er een revolutie mee te ontketenen.

Saakasjvili werd ook voor deze publicatie reeds gezocht, onder andere wegens verdenking van verduistering van een totaalbedrag ter grootte van zo’n 5 miljoen Amerikaanse dollars. In Februari van dit jaar verzocht Georgië Oekraïne opnieuw om uitlevering van de voortvluchtige oud-president, nadat een eerder verzoek niets had opgeleverd.

Op 14 februari benoemde de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko Saakasjvili echter tot adviseur. Later werd hij zelfs tot gouverneur van de regio Odessa benoemd en inmiddels gonst het ook daar van de geruchten over financiële onregelmatigheden.