Rusland geeft militaire steun aan Afghanistan

door | 16 september 2015

Rusland is voornemens militaire steun te geven aan Afghanistan. Het Russische persbureau Interfax meldt, dat Moskou volgens de speciale gezant Zamir Kaboelov van plan is het Afghaanse leger van helikopters te voorzien. Onderhandelingen tussen de Russische en Afghaanse regeringen over verdere steun lopen nog.

Kaboelov verwacht dat de gesprekken een “positieve uitkomst” zullen hebben. Reden voor de Russische betrokkenheid bij Afghanistan is de terugtrekking van NAVO-troepen en de destabilisering van het land waarmee die gepaard gaat. Moskou vreest dat oplaaiende conflicten op naburige voormalige Sovjet-republieken in Centraal-Azië overslaan en zo uiteindelijk ook hun uitwerking op Rusland niet zullen missen. Te denken valt aan landen als Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan, die net als Rusland lid zijn van de Shanghai Samenwerkings-Organisatie (SSO), een samenwerkingsverband op politiek, economisch en militair gebied.

Kaboelov, die ten tijde van de Sovjet-Unie in Oezbekistan ter wereld kwam. begon zijn diplomatieke loopbaan als medewerker op de ambassade van de Sovjet-Unie in Iran en later Afghanistan, werkte vervolgens op het Ministerie van Buitenlandse Zaken terwijl hij verder studeerde in Moskou. Vervolgens werkte hij weer enige tijd op de ambassade in Kaboel, totdat de moedjahedien daar de macht overnamen, hij werd toen overgeplaatst naar Pakistan. In 1995 speelde hij een rol in onderhandelingen met de Taliban om de bemanning van een Russisch vrachtvliegtuig dat een noodlanding in Afghanistan gemaakt had vrij te krijgen. Van 2004 tot 2009 was hij ambassadeur in Afghanistan. Kaboelov heeft zich kritisch uitgelaten over de door de NAVO geleide ISAF-missie, die zou ineffectief zijn vanwege veronachtzaming van het begrijpen van de nationale, religieuze en culturele tradities van Afghanistan.