‘Rusland en Servië altijd aan de zelfde kant’

door | 16 oktober 2014

De Russische president Vladimir Poetin bracht vandaag een bezoek aan Servië. Hij had diverse ontmoetingen met politici en was eregast bij een militaire parade ter herdenking van de bevrijding van Belgrado zeventig jaar geleden.

Na aankomst in Belgrado plaatste Poetin kransen bij het Monument voor de Bevrijders van Belgrado en het Monument voor het Rode Leger en bezocht hij samen met president Tomislav Nikolic de Begraafplaats van de Bevrijders van Belgrado, zo meldt persbureau Tanjoeg. President Poetin had verder ontmoetingen met onder andere premier Aleksandar Vucic. De Russische president werd door Nikolic onderscheiden met de Orde van de Republiek Servië in de eerste graad, de hoogste onderscheiding van de Servische staat.

Het staatsbezoek stond in het teken van concrete samenwerking op diverse vlakken en Poetin werd dan ook vergezeld door zijn minister van Energiezaken, de CEO van gasbedrijf Gazprom, het hoofd van de Russische douane, de minister van Noodsituaties en het hoofd van de immigratiedienst.

De ondertekening van diverse akkoorden op het gebied van militaire technologie, energie en spoortransport stonden op de agenda. Uiteraard zal ook gesproken worden over de South Stream-pijpleiding. Servië schortte de aanleg van de pijpleiding op na druk van de Europese Commissie en nadat Bulgarije om dezelfde reden de constructie al stil had gelegd. De South Stream-pijpleiding beoogt gas vanuit Rusland over de bodem van de Zwarte Zee naar Bulgarije en van daaruit verder Europa in te transporteren. De pijpleiding is al aangeland in Bulgarije, maar de Europese Commissie heeft bezwaren opgeworpen en oefent druk uit op de diverse betrokken EU-lidstaten om de overeenkomst met Gazprom open te breken.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

Servië streeft naar toetreding tot de EU en heeft reeds diverse hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen geopend. Het land wil echter tegelijk zijn goede relaties met Rusland in stand houden, waarmee het een sterke religieuze, culturele en historische band heeft. Ondanks westerse druk heeft de kandidaat-lidstaat de EU-sancties tegen Rusland dan ook niet overgenomen.

President Nikolic benadrukte tijdens het staatsbezoek dat “Rusland en Servië altijd aan de zelfde kant hebben gestaan”. Hij sprak onder andere zijn waardering uit voor de steun van Rusland inzake de territoriale integriteit van Servië waar het gaat om Kosovo.

Eveneens vandaag eiste premier Vucic excuses van Albanië, nadat tijdens een voetbalwedstrijd tussen Servië en Albanië een drone over het stadion had gevlogen met een kaart van ‘Groter Albanië’. Het zogenaamde ‘Groter Albanië’ omvat delen van Montenegro, Servië, Macedonië en Griekenland. De actie tijdens de kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap zorgde voor animositeit, waarna de wedstrijd werd afgelast. De premier sprak van een ernstige provocatie. Tot nog toe hebben politici in Tirana en Pristina geen afstand genomen van de actie.

Bij zijn ontmoeting met premier Vucic stelde president Poetin dat de handel tussen Servië en Rusland in de eerste helft van dit jaar is toegenomen en dat er momenteel goede kansen zijn om die handel nog verder te vergroten, waarbij mogelijk krediet verleend kan worden aan Servische agrarische bedrijven.  Vucic suggereerde onder andere dat Rusland meer auto’s uit Servië zou kunnen importeren. In Servië worden met name Fiats geproduceerd.