‘Rood-Groene’ coalitie Noord-Rijnland-Westfalen verliest meerderheid

door | 12 september 2016

Düsseldorf – De coalitie van SPD en Groenen in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zou haar meerderheid verliezen als er nu verkiezingen gehouden werden. Dat blijkt uit een recente peiling. De Alternative für Deutschland zou met 13 procent van de stemmen ineens de op twee na grootste partij in de landdag worden en bij alle partijen stemmen weg trekken.

Volgens een representatief opinieonderzoek van Mentefactum in opdracht van het dagblad Rheinische Post, zou de SPD, ondanks een verlies ten opzichte van 2012 van zo’n acht procentpunten, met 31 procent van de stemmen de CDU (27%) voorblijven. De Groenen zouden opnieuw zo’n elf procent van de stemmen krijgen en de liberale FDP acht. De socialistische Linkspartei zou haar stemmental kunnen verdubbelen naar vijf procent en ditmaal mogelijk wel de kiesdrempel halen. De Piratenpartij, die in 2012 nog 7,8% van de stemmen wist te krijgen, zou niet meer terugkeren in de landdag.

Voor FDP-leider Christian Lindner is de landdag van Noord-Rijnland-Westfalen, qua bevolkingsaantal de grootste Duitse deelstaat, een belangrijk platform. Temeer sinds de liberalen in de verkiezingen voor de Bondsdag onder de kiesdrempel vielen en in de afgelopen maanden niet terug keerden in diverse andere deelstaatparlementen. Lindner probeert zich vooral te profileren met tegen de AfD gerichte retoriek.

“Van de ondervraagden die aangaven bij de verkiezingen voor de Landdag in NRW nu op de AfD te zullen stemmen, hadden in 2012 18 procent nog hun kruisje bij de SPD gezet, 13 procent kozen toen CDU en vijf procent FDP”, aldus de Rheinische Post.

De verkiezingen voor de landdag moeten in mei 2017 plaats vinden. Gezien de huidige peilingen lijkt daarna een ‘grote coalitie’ van SPD en CDU voor de hand te liggen. Of een zogenaamde ‘Verkeerslichtcoalitie’ – waarin de FDP aanschuift bij de Rood-Groene coalitie – rekenkundig mogelijk wordt, valt nog te bezien.

Lees ook:

  • Lokale SPD-politici in Berlijn en Roergebied stappen over naar AfD
  • Hoe voormalig regeringscentrum Bonn een Salafistenbolwerk werd
  • Keulen als archaïsche vorm van oorlogvoering
  • Europees Parlement: Marcus Pretzell  (AfD) sluit zich bij fractie Le Pen aan
  • Voorzitter Europees Parlement overweegt overstap naar Duitse politiek
  • Economisch overheersen de metropolen, het platteland trekt leeg