Roemeense president zegt bezoek Oekraïne af vanwege taalwet

door | 30 september 2017

De Roemeense regering maakt ernstig bezwaar tegen de nieuwe restrictieve taal- en onderwijswet in Oekraïne. De Roemeense president Klaus Iohannis heeft zelfs zijn voor oktober geplande bezoek aan buurland Oekraïne afgezegd.

Iohannis noemt als reden voor het afzeggen van zijn bezoek de omstreden wet die onlangs door het Oekraïense parlement werd aangenomen. Die richt zich niet alleen tegen de Russischtalige c.q. Russische bevolking in het oosten en zuiden van het land, maar ook tegen de Roemeense minderheid in de Boekovina in West-Oekraïne.

Iohannis, zelf stammend uit de Duitse minderheid in Transsylvanië, wijst op toezeggingen van de Oekraïense president Petro Porosjenko, die Roemenië belooft zou hebben, dat de rechten van de etnische en linguïstische groepen in zijn land beschermd zouden worden.

De nieuwe wet is echter uiterst restrictief: ieder onderwijs in een andere taal dan Oekraïens wordt uitdrukkelijk verboden. Na 2020 mag aan alle scholen in het land nog uitsluitend in het Oekraïens onderwezen worden.

Eerder maakte de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto ook al ernstig bezwaar tegen de nieuwe wet. In Transkarpatië, dat in het verleden tot het Hongaarse grondgebied hoorde, woont een grote Hongaarse minderheid.