Roemeense liberalen stappen over naar ‘christen-democratische’ fractie in Europees Parlement

door | 27 mei 2014

De Roemeense liberale partij PNL wil de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement verruilen voor die van de Europese Volkspartij (EPP), in de media dikwijls aangeduid als ‘christendemocraten’. Dat heeft het bestuur van de partij gisteren besloten.

Partijleider Crin Antonescu voerde als belangrijkste reden de politieke context aan. Hij zou willen voorkomen dat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie een socialist wordt en zijn PNL zou zich daarom bij het grootste centrumrechtse blok aan moeten sluiten.

In 2012 won de PNL de Roemeense parlementsverkiezingen in een blok met de socialisten, waarop zij samen de regering vormden. Afgelopen februari werd deze coalitie ontbonden vanwege spanningen. Sindsdien regeren de socialisten samen met twee kleinere partijtjes.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

Het besluit van de Roemeense liberalen is een gevoelige klap voor de ALDE-fractie. De PNL heeft zes zetels behaald, door het vertrek van de Roemenen uit de liberale fractie, wordt het risico groter dat de ALDE niet de derde fractie in grootte blijft.

Als de PNL-afgevaardigden inderdaad de overstap naar de EPP-fractie maken, zitten straks behalve de socialisten nagenoeg alle Roemeense afgevaardigden in die fractie. De liberaal-conservatieve PDL en afsplitsing PMP en de partij van de Hongaarse minderheid in Roemenië zitten reeds bij de EPP.

Fractieleider van de van de EPP-fractie, de fransman Joseph Daul, reageerde positief op het signaal van de PNL. De EPP heeft een fors aantal zetels verloren door de verkiezingen. Behoudende christendemocraten en conservatieven binnen die fractie zullen zich echter niet verheugen in de komst van de nieuwe liberale leden. Onder de afgevaardigden van de PNL is onder andere mevrouw Renate Weber, voormalig voorzitter van de Roemeense Soros Foundation en lid van de LGBT Intergroup in het Europees Parlement. Weber staat in Roemenië bekend als voorvechter van ‘LHBT-rechten’.