Roemeen versterkt nationalistische fractie Europees Parlement

door | 16 juli 2015

De Roemeense europarlementariër Laurentiu Rebega sluit zich bij de fractie ‘Europa van Naties en Vrijheid’ (ENF) aan, zo meldt onder andere europarlementslid Harald Vilimsky van de Oostenrijkse FPÖ, tevens vice-voorzitter van de ENF-fractie op twitter.

De 39-jarige landbouwingenieur werd in het Europees Parlement gekozen als vertegenwoordiger van de Conservatieve Partij van Roemenië die met een gezamenlijke lijst met de Sociaaldemocraten aan de verkiezingen voor het Europees Parlement deelnam. De enige vertegenwoordiger van de Partidul Conservator zat zodoende tot nu toe in de sociaaldemocratische fractie van het Europees Parlement. Onlangs stapte hij echter over naar de nationalistische ‘Partij Verenigd Roemenië’ (Partidul România Unită), zodat ook een verandering van fractielidmaatschap voor de hand lag.

De toetreding van Rebega tot de ENF-fractie waaraan onder andere het Front National en de PVV deelnemen, is een welkome versterking voor de nationalisten. Tot nu toe telde de fractie vertegenwoordigers van zeven lidstaten, het minimum dat benodigd is voor fractievorming. De aansluiting van de Roemeen verkleint zodoende de kans dat de fractie vroegtijdig ontbonden moet worden.