Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Dana Rohrabacher heeft afgelopen woensdag een ontmoeting gehad met Wikileaks-oprichter Julian Assange, die nog altijd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft uit vrees anders uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten.
De reden voor de ongebruikelijke ontmoeting, Rohrabacher is naar eigen zeggen het eerste lid van het Congres (het federale parlement van de VS) dat Assange ontmoette, was om informatie van hem los te peuteren over het lek in de Democratische partij. Informatie waarmee Rohrabacher president Donald Trump wil helpen de beschuldigingen van Russische hacks in Washington te weerleggen, tegelijk zou hij Assange willen helpen de ambassade in Londen als vrij man te verlaten. Assange heeft steeds overeind gehouden dat Rusland niet de bron was van de gelekte e-mails van het Democratic National Committee (DNC).
Rohrabacher en Assange zouden in Londen een ontmoeting van zo’n drie uur hebben gehad. Donderdag stelde de congresman in een persverklaring dat hij naar aanleiding van zijn gesprek met Assange de zaak met de president wil bespreken. “Als Assange ons een grote dienst bewijst, dan zou hem natuurlijk gratie verleend moeten worden, zodat hij de Ecuadoraanse ambassade kan verlaten”, aldus Rohrabacher tegenover de Daily Caller.
Formeel is Assange in de VS overigens nog nergens voor veroordeeld of zelfs maar in staat van beschuldiging gesteld. Het zou dan ook ongebruikelijk zijn om hem in deze situatie ‘gratie’ te verlenen. Ongebruikelijk, maar niet zonder precedent. Zo verleende president Gerald Ford in 1974 gratie aan de pas afgetreden president Richard Nixon, waardoor hij niet aangeklaagd kon worden in verband met het Watergate-schandaal. Er mag dan geen formele aanklacht tegen Assange zijn, het is niet zonder grond dat de Wikileaks-oprichter vreest dat deze alsnog rap geproduceerd wordt zodra hij de ambassade verlaat. Zo stelde Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions onlangs dat men er opnieuw over denkt Assange op te pakken voor het publiceren van geheime overheidsdocumenten via Wikileaks.
In 2010 publiceerde Wikileaks tienduizenden documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan en diplomatieke berichten over diverse landen, die gelekt waren door toenmalig soldaat Bradley Manning, die zich inmiddels Chelsea noemt. Recenter publiceerde Wikileaks 8.000 pagina’s waarin spionage- en hacking-instrumenten van de CIA onthuld worden. Mike Pompeo, directeur van de CIA, stelde in april dan ook nadrukkelijk dat Wikileaks een “vijandige niet-statelijke inlichtingendienst” is en als zodanig behandeld zou moeten worden.
Het laat zich denken dat Rohrabacher, die al 15 termijnen in het Congres zit, genoeg statuur heeft om een deal uit te onderhandelen waardoor Assange gratie verleend zou kunnen worden, mits hij de gewenste informatie kan leveren. Gezien de opstelling van justitie en de CIA, maar ook van diverse andere Republikeinse politici, om van de Democraten nog maar te zwijgen, is het zeer de vraag of het daar daadwerkelijk van komt. Op de facebook-pagina van Wikileaks erkent Assange dan ook wel dat hij met Rohrabacher gesproken heeft, maar laat hij zich verder heel terughoudend uit.