Registratie christelijke partij Wit-Rusland 4e keer afgekeurd

door | 27 januari 2012

De co-voorzitters van de BCD tijdens een eerder oprichtingscongres, vlnr: Vital Rymashevsky (presidentskandidaat 2010), Aliaksiej Shein, Pavel Sieviarinets en Georgi Dmitruk

Minsk – De Wit-Russische regering heeft de registratie van de Wit-Russische Christen-Democraten (BCD) opnieuw afgekeurd. Dit liet de partij in een persbericht weten.

Afgelopen december werd voor de 4e keer een oprichtingscongres gehouden. Dit onder repressieve maatregelen van het regime. De SGP stelde hier zelfs kamervragen over.

De aanvraag voor registratie van een politieke partij in Wit-Rusland heeft – in dit geval tenminste – een doorlooptijd van een maand. In die tijd werden diverse partijleden onder druk gezet om hun handtekening – alsof dat kan – terug te trekken en zodoende het aantal benodigde handtekeningen voor registratie te reduceren. Vorig jaar nam de Wit-Russische regering hier nog drie maanden de tijd voor.

Hoewel de BCD ruim op tijd was met het inleveren van alle noodzakelijke documenten, heeft het ministerie van Justitie de aanvraag opgeschort, waarbij werd gemeld dat een aantal officiële documenten ontbrak. Het gaat echter om documenten die niet tot de wettelijke vereisten behoren. Het lijkt erop dat het ministerie een excuus heeft gezocht om onder registratie uit te kunnen komen.

Tijdens een persconferentie maakte de minister van Justitie – in plaats van opschorting – bekend dat de aanvraag was afgewezen. Dit is niet officieel bevestigd aan de partij en later min of meer ontkend door het ministerie. De status van de aanvraag is nu officieel “uitgesteld”.

Recente berichtgeving van de BCD meldt dat er vanuit de Wit-Russische regering ernstige druk wordt opgevoerd naar partijleden. De definitieve status van de aanvraag laat zich makkelijk raden: “afgekeurd”.