Steeds breder kritiek in Duitsland op “regeringsjournalistiek”

door | 15 februari 2016

De publieke zenders in Duitsland bedrijven “regeringsjournalistiek”, dat zegt Wolfgang Herles, voormalig chef van de studio van de publieke televisiezender ZDF in Bonn, lange tijd het regeringscentrum van de Bondsrepubliek.

In een gesprek met de radiozender Deutschlandfunk stelde hij dat de publieke zenders zo dicht bij de regering staan dat men vooral zo becommentarieert “als overeenkomt met het meningsspectrum van de grote coalitie (van CDU en SPD, red.)”. Volgens Herles is er daadwerkelijk sprake van “aanwijzingen van hogerhand, ook bij de ZDF”.

“Dan zegt de hoofdredacteur, mensen, we moeten zo berichten als het Europa en het gemeenschappelijk belang dient. En dan hoeft hij er echt niet meer tussen haakjes bij te zeggen, ‘zoals mevrouw Merkel het graag ziet’.”

Moedige conformist

De tamelijk onbekende tv-presentatrice Anja Reschke van het programma Panorama op de regionale publieke zender NDR werd wegens eens korte persoonlijke uitval tegen xenofobie door een mediatijdschrift tot ‘journalist van het jaar’ uitgeroepen. Daarvoor werd ze al van alle kanten door politici, journalisten en andere publieke figuren bijgevallen en geloofd vanwege haar ‘moedige’ uitspraken.
De vroegere uitgever van de Frankfurter Allgemeine Zeitung Hugo Müller-Vogg had eerder al gereageerd, dat er geen enkele moed nodig was voor het alom zo geprezen commentaar van Reschke. “De moedige Anja Reschke zegt, wat iedereen zegt – so what?”

Zwijgkartel

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Hans Peter Friedrich (CSU) verwijt de publieke zenders na de nieuwjaarsnacht in Keulen een ‘zwijgkartel’ te hebben gevormd. In de radio-uitzending van NDR Info stelde Friedrich dat de publieke zenders de verdenking op zich laden niet over dergelijke zaken waarbij immigranten of allochtonen betrokken zijn te berichten om maar geen onrust onder de bevolking te veroorzaken.

Vluchtelingencrisis

Volgens een peiling van het Allensbach-instituut ervaart slechts een derde van de bevolking de verslaggeving van de media over de vluchtelingencrisis als evenwichtig, 47 procent waardeert de berichtgeving daarentegen als eenzijdig. Vooral de publieke zenders spelen daarin een grote rol, want nog altijd stellen de meeste Duitsers zich door middel van de televisie op de hoogte van de actualiteiten.

Debat

De hoofdredacteur van de SWR, de regionale publieke omroep voor het zuidwesten van Duitsland, Fritz Frey heeft zich echter niet onder druk laten zetten. Ondanks druk en morele verontwaardiging van de politici van diverse andere partijen, laat hij ook de nationaal-conservatieve Alternative für Deutschland deelnemen aan tv-debatten voor de aanstaande verkiezingen voor de landdag van Rijnland-Palts. “Deze partij is er, ze heeft tien procentpunten of meer steun in serieuze peilingen, en derhalve is het onze opgave om ook met deze partij een discours te organiseren”, aldus Frey.

Panajotis Kondylis citaat