Referendumverzoek Associatieverdrag Oekraïne gaat door

door | 13 augustus 2015

Het Burgercomité EU en GeenPeil zijn er in geslaagd om in vier weken tijd meer dan 10.000 ondersteuningsverklaringen te verzamelen voor een inleidend verzoek om een referendum te houden over het Associatieovereenkomst van de Europese Unie met Oekraïne. Dat heeft de Kiesraad vandaag bekend gemaakt. Dit betekent dat er nu tot 28 september de tijd is om 300.000 handtekeningen te verzamelen voor een definitief verzoek.

Iedereen die een inleidend verzoek heeft gedaan, moet nu overigens ook een formulier voor een definitief verzoek invullen om meegeteld te worden. GeenPeil wil alles uit de kast trekken om aan de 300.000 te komen. Formulieren voor het definitieve verzoek zijn vanaf 18 augustus beschikbaar, nadat het nieuws over het inleidende verzoek in de Staatscourant is gepubliceerd.

Begin juli stemde de Eerste Kamer in met het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne, nadat de Tweede Kamer dat eerder al had gedaan. Als er genoeg steun is voor het definitieve referendumverzoek dan zal dit resulteren in een raadgevend referendum. Vrijwel alle lidstaten hebben de overeenkomst reeds goedgekeurd, alleen de goedkeuring van enkele staatshoofden staat nog uit. Uiteindelijk moet ook de Raad van de EU het nog goedkeuren.