Rechter: Amerikaanse ambassade stuurt politieke processen Macedonië aan

door | 29 november 2017

De Macedonische autoriteiten hebben dinsdag een oud-minister van Binnenlandse Zaken, drie parlementsleden en ettelijke partijfunctionarissen van de conservatieve oppositiepartij VMRO-DPMNE in hechtenis genomen op verdenking van “terroristische bedreiging van de grondwettelijke orde”, aldus een verklaring van het bureau van de openbaar aanklager.

De verdenkingen hebben betrekking op een demonstratie op 27 april van dit jaar, waarbij een groep demonstranten het parlementsgebouw binnendrong. Aanhangers van de VMRO-DPMNE, die van 2006 tot 2016 aan de regering was, demonstreerden tegen de verkiezing door de regerende Sociaaldemocraten (SDSM) en diverse etnisch-Albanese partijen van een etnische Albanees als parlementsvoorzitter. Eerder waren er ook al protesten vanwege de grote concessies die de SDSM, nog altijd kleiner dan de VMRO-DPMNE, bereid was te doen aan de Albanezen om aan een parlementaire meerderheid te komen.

Amerikaanse druk

Eerder deze maand stelde de ervaren rechter – voorheen hoofd van het Gerechtshof en hoofd van de rechtbank van Skopje, Vladimir Pancevski, dat de Amerikaanse ambassade op grote schaal invloed uitoefent op rechters en openbaar aanklagers.

Pancevski verklaarde tegenover de Macedonische media dat er voorheen nooit zoveel druk op hem werd uitgeoefend, totdat er een speciaal aanklager werd ingesteld.

“De speciaal aanklager bouwde nepzaken op en kondigde die aan tijdens persconferenties”, aldus de rechter. “De Amerikaanse ambassade nam in afstemming met de speciaal aanklager contact met mij op en verzocht me hun vertegenwoordiger David Stephenson te ontmoeten. De speciaal aanklager kondigde zijn zaak ‘Titanik’ aan, maar de Amerikaanse ambassade vertelde me dat de speciaal aanklager een andere zaak zal aanspannen genaamd ‘Tvrdina’, nog voordat deze was aangekondigd. Het werd overduidelijk dat het bureau van de speciaal aanklager simpelweg een instrument is voor de Amerikaanse ambassade, die in essentie zaken besteld via een lichaam waarvan de wettelijke status omstreden is.”

In plaats van zijn medewerking te verlenen en er persoonlijk voordeel van te hebben, koos Pancevski er voor een brief te sturen naar ambassadeur Jess Bailey en de publiciteit te zoeken. In de brief wijst de rechter de Amerikaanse ambassadeur op de illegale activiteiten van zijn medewerkers. Inmiddels heeft de speciaal aanklager onderzoek ingesteld tegen de bewuste rechter op verdenking van samenzwering met de vorige regering.