Recensies ‘Rusland Begrijpen’

door | 12 april 2016

De laatste weken zijn er nogal wat stukjes en recensies verschenen over Rusland Begrijpen, de Duitse bestseller van Gabriele Krone-Schmalz. Ook na het referendum blijft dit boek haar waarde behouden voor iedereen die zich wil verdiepen in de geopolitiek van na de Koude Oorlog. Een kort overzicht van de recensies willen we u niet onthouden. Joost Niemöller schreef een prachtige recensie op zijn eigen weblog:

“Het is heel aangenaam om haar rustige, onderbouwde analyses en historische duiding te lezen in deze oververhitte gekte. (…) Wie het boek van Gabriele Krone-Schmalz leest zal niet alleen Rusland beter begrijpen, maar ook de huidige toestand waarin we verzeild zijn geraakt. In Duitsland deden dat al 150.000 mensen overigens.”

Naast Niemöller waren er meer, zo bijvoorbeeld Rico Brouwer op Novini.nl:

“Dit boekje leerde me meer over de achtergronden van Oekraïne en Rusland dan alle research die ik afgelopen maanden al deed voor het referendum.”

Maar ook de cultuurfilosoof Sid Lukassen op The Post Online, beet zich vol genoegen vast in Rusland Begrijpen:

“De journaliste Gabriele Krone-Schmalz zet in het boek Rusland begrijpen de betrekkingen met Rusland in een geheel nieuw licht. Het werk sluit aan bij mijn bredere betoog dat er in Europa noodzaak is aan een meer realistische geopolitiek, en dit zal ik toelichten door het boek van Krone-Schmalz te verbinden met wat door Russische denkers is gezegd. Voor een steekhoudende Rusland-politiek is het noodzakelijk om wat van de Russische geschiedenis te weten en hun ‘volksaard’ te begrijpen.”

Tot slot willen we de onvolprezen Hannibal van Veren of Lood citeren:

“Dit boek gaat uitgebreid in op de verhouding tussen Rusland, Oekraïne en het westen, en schetst verbazingwekkend accuraat de geschiedenis van die verhouding in de laatste vijfentwintig jaar.
Telkens valt het opportunisme op, waarmee westerse leiders aan gemaakte afspraken morrelen, in de veilige overtuiging dat Rusland niet in staat is zich al te sterk te verzetten tegen wat het westen voor ogen staat.
Tot op heden heb ik geen beter werk over de situatie in Oekraïne en haar directe voorgeschiedenis gelezen. Het overzicht van gedane westerse beloften, Russische frustraties over het breken daarvan geteld bij de recente ontwikkelingen in de regio zijn te belangrijk om niet mee bekend te zijn. Zeker als het gaat om een referendum over een verdrag, waar de bevolking van Oekraïne zèlf nooit over is geraadpleegd.