Ramzan Kadyrov treedt terug als leider van Tsjetsjenië

door | 29 februari 2016

Ramzan Kadyrov, de leider van de Tsjetsjeense Republiek, een van de deelrepublieken van de Russische Federatie, heeft aangekondigd dat hij terug treedt. Na het aflopen van zijn termijn in april aanstaande zal hij niet herkiesbaar zijn.

“Mijn tijd is voorbij. Ieder mens heeft een limiet. Ik geloof dat Kadyrov over zijn hoogtepunt heen is”, aldus de Tsjetsjeense leider in een interview afgelopen zaterdag. Kadyrov is leider van de deelrepubliek geweest sinds 2007. Daarvoor was hij onder andere premier en bekleedde hij diverse andere politieke en veiligheidsfuncties in Tsjetsjenië.

Ramzan begon zijn politieke loopbaan als rechterhand van zijn vader Akhmad Kadyrov, die een belangrijk politiek en religieus leider van de Tsjetsjenen was. De Kadyrov-clan vocht in de jaren negentig tegen de Russische Federatie in een strijd voor Tsjetsjeense onafhankelijkheid. Toen echter een groeiend aantal separatisten van Tsjetsjenië een radicaal-islamitische staat wilden maken, kozen de Kadyrovs de kant van Moskou. Akhmad Kadyrov keerde zich als belangrijke moeftie (islamitische wetsgeleerde) tegen de introductie van het wahhabisme, een fundamentalistische stroming van de islam, die onder andere wordt aangehangen door het Saoedische koningshuis. Hij was president van de Tsjetsjeense Republiek van 2003 tot hij in 2004 werd vermoord.

In het interview met televisiezender NTV wilde Kadyrov niet ingaan op de vraag wie hem op zou kunnen volgen. De populaire Tsjetsjeense leider wil meer tijd besteden aan zijn gezin, zijn persoonlijke ontwikkeling en zijn religieuze leven.

Onder Kadyrov is Tsjetsjenië relatief stabiel gebleven, waardoor er ruimte ontstond voor jaar op jaar toenemende economische groei.