Prijsvraag: Hoe ziet de volgende Franse regering er uit?

door | 26 april 2017

Zondag 23 april vond de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats en werd duidelijk dat het in de tweede ronde op zondag 7 mei tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen zal gaan.

Minstens zo belangrijk zijn echter de verkiezingen voor de Nationale Vergadering, het Lagerhuis van het Franse parlement, die op 11 en 18 juni in twee ronden plaats moeten vinden. Want of Macron of Le Pen nu president wordt, het is afhankelijk van de samenstelling van de Nationale Vergadering welke regering er gevormd kan worden.

Novini is dan ook benieuwd naar de ideeën van zijn lezers over de vraag hoe de volgende Franse regering er uit zal zien. Daarom schrijven we een prijsvraag uit: Hoe ziet de volgende Franse regering er uit?

Inzenders wordt gevraagd daarbij in te gaan op:

  • de volgende president,
  • de samenstelling van zijn of haar regering. Welke politici nemen daarin een prominente plaats in en welke partijen maken deel uit van de coalitie die die regering steunt?,
  • de voornaamste plannen die die regering ten uitvoer zal brengen, problemen waar de regering daarbij tegen aan zal lopen en hoe ze daar mee om zal gaan.

De beste inzendingen worden gepubliceerd op Novini en de allerbeste maakt kans op een leuke prijs. Inzenders zijn vrij in de lengte en vorm van hun inzending, de reguliere richtlijnen voor ingezonden stukken gelden dus niet. Inzendingen worden beoordeeld op:

  • onderbouwing,
  • overtuigingskracht,
  • stijl,
  • originaliteit.

Ter beoordeling van de stukken hebben we een deskundige jury samengesteld bestaande uit onze correspondent in Parijs Dato den Boer, uitgever Tom Zwitser en eindredacteur van Novini Jonathan van Tongeren.

Stukken kunnen ingezonden worden via dit formulier tot uiterlijk vrijdag 5 mei 12:00 uur. Eventuele vragen kunnen gesteld worden via het contactformulier.

Prijs

En dan is er natuurlijk de prijs die er te winnen valt. Naast de eeuwige roem en glorie van publicatie van je inzending op het onvolprezen Novini, die alle door de jury als beste beoordeelde inzendingen ten deel valt, hebben we voor de allerbeste inzending ook nog een leuke prijs bedacht.

Geheel passend bij het onderwerp van de prijsvraag, krijgt de inzender van het beste stuk namelijk een exemplaar van het boek Zo bezig met zichzelf. Een politieke biografie van Frankrijk, geschreven door de in Frankrijk wonende en werkende Nederlandse advocaat Noud Ingen-Housz en onlangs verschenen bij Uitgeverij De Blauwe Tijger.

Dus, heb jij een duidelijke en originele visie op hoe de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en de komende parlementsverkiezingen in Frankrijk zullen verlopen en wil je die onder de aandacht van een breder publiek brengen? Klim dan in de pen (of liever achter je toetsenbord) en stuur voor de deadline je stuk in naar Novini. Dan maak je ook nog eens kans op een mooi boek!