Presidentskandidaat FPÖ wil veto tegen TTIP uitspreken

door | 3 mei 2016

Norbert Hofer, de FPÖ-kandidaat voor het Oostenrijkse presidentschap wil als hij tot president gekozen wordt een veto uitspreken over TTIP, het handelsverdrag dat momenteel door de Verenigde Staten en de Europese Unie onderhandeld wordt.

“Wie in het geheim onderhandelt heeft evident iets te verbergen”, aldus Hofer. “Deze vrees is nu bevestigd door de uitgelekte TTIP-onderhandelingsdocumenten.” De FPÖ-kandidaat herhaalde nog maar eens zijn oproep om de inhoud van het verdrag openbaar te maken en de Oostenrijkse burgers een bindend referendum te geven. “Alle andere scenario’s staan gelijk aan het opofferen van onze democratie en onze zwaar bevochten maatstaven.”

Volgens de uitgelekte documenten dreigt vooral een afzwakking van het in Europa geldende voorzorgsprincipe, dat inhoudt dat producten slechts worden toegelaten waarvan is aangetoond dat ze niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. In Amerika geldt het tegenovergestelde beginsel, dat alles is toegelaten tot de schadelijkheid bewezen is.

“Ik zal ook als president niet bezwijken en desnoods een veto uitspreken om Oostenrijk te beschermen!”, aldus Hofer. “De handelsverdragen CETA [tussen de EU en Canada, red.) en TTIP zal ik niet ondertekenen, ook niet als het Oostenrijkse parlement er voor zou stemmen. Ik sta er op dat de Oostenrijkse bevolking zich langs direct-democratische weg uit kan spreken, want handelsverdragen met dermate verstrekkende gevolgen mogen niet aan de mensen voorbij onderhandeld of besloten worden.”

Norbert Hofer won onlangs de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met 35,1% van de stemmen. In de tweede ronde, die op 22 mei plaats moet vinden, neemt Hofer het op tegen Alexander Van der Bellen van de Groenen, die in de eerste ronde 21,3% van de stemmen kreeg.