De president van Moldavië, Igor Dodon zei gisteren (17 januari) op een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin, dat hij hoopt dat het Associatieverdrag van Moldavië met de Europese Unie zo snel mogelijk opgezegd wordt als zijn politieke partij na de parlementsverkiezingen aan de regering komt.
Momenteel moet de eurosceptische president nog samenwerken met een eurofiele regering. De partijen die deze regering vormen staan er, mede door diverse corruptieschandalen, in de peilingen echter erbarmelijk voor. Als de huidige stemming onder de bevolking aanhoudt kan Dodons PSRM na de parlementsverkiezingen, die in november 2018 moeten plaats vinden, een regering vormen met de eveneens eurosceptische Partidul Nostru.
Als symbolische daad was het eerste buitenlandse bezoek dat de nieuwe president aflegde aan Moskou. “Dit is het eerste bezoek van een Moldavische president sinds negen jaar”, aldus Dodon, waar hij aan toevoegde dat vorige presidenten vooral Brussel bezochten.
Dodon, die afgelopen november de presidentsverkiezingen won van de eurofiele kandidaat Maia Sandu, wil daarentegen de economische banden met Rusland herstellen.
Het [Associatieverdrag met de Europese Unie] heeft niet positiefs gebracht voor Moldavië. We zijn de Russische markt kwijt geraakt terwijl onze export naar de Europese markt ook afnam.
Dodon hoopt dat zijn PSRM eind 2018 daadwerkelijk de parlementsverkiezingen zal winnen en in de aanloop daar naartoe wil hij voorbereidend werk doen voor aansluiting bij de Euraziatische Economische Unie.
De Moldavische president stelde echter niet het economische maar vooral het politieke en culturele aspect voorop. Waarbij hij de positie van Moldavië als onafhankelijke staat en de Moldavische identiteit bedreigd ziet door de Europese integratie.
Vorig jaar hebben Moldavische burgers hun stem uitgebracht voor de waarden die de president van Moldavië hoog moet houden. Ze kozen voor het in stand houden van onze statelijkheid en neutraliteit, voor het schikken van de Transnistrische kwestie en het behoud van onze traditionele Orthodoxe, christelijke waarden. Deze drie aspecten zijn van fundamentele betekenis en kunnen niet beschermd of bevorderd worden buiten een strategisch partnerschap met de Russische Federatie.