Portugal: Kans op linkse regering neemt toe

door | 13 oktober 2015

Nadat de verkiezingsalliantie van de centrumrechtse regeringspartijen PSD en CDS-PP zondag 4 oktober weliswaar een fors verlies boekte, maar wel groter bleef dan de centrumlinkse Partido Socialista, lag het initiatief om een regering te formeren bij centrumrechts. Temeer omdat de PS door liet schemeren een minderheidskabinet te willen gedogen.

Intussen laten partijen ter linkerzijde van de PS echter merken dat zij bereid zijn een centrumlinkse regering te steunen. Eerder had de Communistische Partij (PCP) al aangegeven hiertoe bereid te zijn, maar die beschikt niet over genoeg zetels om de PS aan een meerderheid te helpen. Nu heeft echter ook het socialistische Linkse Blok (BE) aangegeven hiervoor open te staan.

Er zijn echter nog wel belangrijke punten van verschil tussen de linkse partijen, onder andere ten aanzien van het eurozone-beleid.

Intussen heeft PS-leider António Costa vandaag opnieuw een gesprek met PSD-leider en formateur Pedro Passos Coelho, die ook voor de parlementsverkiezingen premier was.

Volgens een recente peiling heeft 32,1% van de bevolking een voorkeur voor een grote coalitie van de centrumrechtse alliantie en de PS, terwijl 26,6% een voorkeur heeft voor een linkse coalitie van de PS met de Communistische Partij en het Linkse Blok. 20,4 procent geeft de voorkeur aan een centrumrechts minderheidskabinet.