Poolse president moet het in verkiezingen opnemen tegen oud-minister van Buitenlandse Zaken

door | 9 februari 2015

Warschau – Parlementsvoorzitter Radoslaw Sikorski heeft vorige week woensdag aangekondigd dat er op 10 mei aanstaande presidentsverkiezingen gehouden zullen worden.

De zittende president, Bronislaw Komorowksi van het regerende Burgerplatform (PO) zal opnieuw kandideren, zo kondigde hij een dag na het bekend worden van de verkiezingsdatum aan. Komorowski werd in 2010 voor een termijn van vijf jaar gekozen in tussentijdse verkiezingen, nadat president Lech Kaczynski van de conservatieve partij ‘Recht en Gerechtigheid’ samen met 95 anderen omkwam in een vliegtuigongeluk nabij Smolensk in Rusland, waarheen hij op weg was voor een herdenking van het bloedbad bij Katyn.

Komorowksi zal het in de verkiezingen opnemen tegen mogelijk een stuk of tien andere kandidaten, deze hebben tot eind maart om tenminste 100.000 ondersteuningsverklaringen te verzamelen. Peilingen wijzen tot nog toe uit dat de liberaal Komorowski de steun heeft van ongeveer de helft van de kiezers. Belangrijkste tegenkandidaat is Andrzej Duda van de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid, een advocaat en lid van het Europees Parlement, Duda was eerder parlementslid, staatssecretaris van Justitie en van 2008 tot 2010 minister van Buitenlandse Zaken onder Lech Kaczynski.

Reïndustraliseringsbeleid
Komorowski heeft niet alleen het voordeel de zittende president te zijn, maar beschikt met 15 miljoen zloty (ca. 3,58 miljoen euro) ook over het grootste campagnebudget. Duda, die zo’n 10 miljoen zloty in zijn campagnekas heeft, wil zich vooral profileren met een reïndustrialiseringsbeleid, door de reële economie te stimuleren hoopt hij Polen weer aantrekkelijk te maken voor de vele ‘young professionals’ die hun heil elders in de EU gezocht hebben. In de peilingen krijgt Duda tot nu toe steun van circa twintig procent van de kiezers.

[otw_is sidebar=otw-sidebar-2]

Sociaaldemocraten verlamd door verdeeldheid
Het bestuur van het sociaaldemocratische Verbond van Democratisch Links heeft de politiek onervaren televisiemaker en historica Magdalena Ogórek naar voren geschoven, dit wekt echter wrevel bij grote delen van de achterban die zich niet herkennen in deze keuze. Zodoende willen veel sociaaldemocratische politici hun vingers niet branden aan de campagne van Ogórek, die in de peilingen dan ook niet verder komt dan zo’n vijf à acht procent.

Sociaal conservatieve libertariër kijkt privé niet zo nauw
Andere kandidaten zijn onder andere de links-liberaal janusz Palikot, de conservatieve libertariër Janusz Korwin-Mikke en de transseksueel Anna Grodzka die via de partij van Palikot in het parlement gekozen werd maar nu kandideert voor de Groenen. De libertarische europarlementariër Janusz Korwin-Mikke, die vaak opzien baart met boude uitspraken, heeft inmiddels een nieuwe partij opgericht waarvan het acroniem KORWIN spelt. Korwin was namelijk geroyeerd als voorzitter van het Congres van Nieuw Rechts, nadat bekend was geworden dat de 72-jarige recentlijk twee buitenechtelijke kinderen verwekt heeft. De nieuwe partij zal volgens Korwin-Mikke net als zijn vorige partij sociaal conservatief, voor het herstel van de monarchie, radicaal libertarisch ten aanzien van de economie en eurosceptisch zijn. In de peilingen komt Korwin momenteel net als de andere kandidaten van kleine partijen echter niet verder dan enkele procentpunten.