Poolse minister: ‘Syrische vluchtelingen kunnen vechten voor hun land’

door | 17 november 2015

Syrische inwijkelingen in Europa kunnen militair getraind worden en tot een leger gevormd worden dat hun land kan “bevrijden”, dat zei de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Polen Witold Waszczykowski afgelopen zondag. Of ze dan tegen het regeringsleger of tegen de strijders van IS en andere islamistische groeperingen zouden moeten vechten, liet de als havik bekend staande Waszczykowski in het midden.

Op deze manier kunnen de Syrische inwijkelingen zich volgens de minister nuttig maken. “Kun je je voorstellen dat wij [Europeanen] ons leger sturen om voor Syrië te vechten, terwijl honderden, duizenden Syriërs van hun koffie nippen op Unter den Linden [in Berlijn] of in de Oude Stad [van Warschau, red.], terwijl wij vechten voor hun vrijheid?”, zo vroeg de minister op de Poolse publieke televisie.

“Er zijn tienduizenden jonge mannen die van hun vaartuigen springen met hun ipads en die, in plaats van om water kleding of voedsel, veeleer vragen waar ze hun telefoon op kunnen laden. Met onze hulp kunnen ze zichzelf militariseren.”

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is onderdeel van het conservatieve kabinet dat maandag werd ingezworen. De nieuwe regering komt waarschijnlijk terug op het besluit van de vorige, liberale regering, om 7.000 inwijkelingen op te nemen in het kader van het herverdelingsplan van de Europese Unie.

“In het licht van de tragische gebeurtenissen in Parijs ziet Polen geen politieke mogelijkheden voor uitvoering van het besluit inzake de relocatie van vluchtelingen”, aldus de nieuwe minister van Europese Zaken, Konrad Szymanski

“Polen moet volledige controle houden over haar grenzen en over haar asiel- en immigratiebeleid”, schreef Szymanski elders. “De aanvallen wijzen ons op de noodzaak voor een nog grotere herziening van het Europese beleid ter zake van de immigratiecrisis.”