Poolse conservatieven ontstemd over migratie-uitspraken Cameron. Poolse bevolking krimpt

door | 24 december 2013

Voormalig premier Jaroslaw Kaczynski, leider van de Poolse conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid heeft zich in een brief aan de Britse premier David Cameron beklaagd over zijn recente uitspraken inzake migratie binnen de EU. Cameron had het openstellen van de arbeidsmarkt voor werknemers uit acht pas toegetreden EU-lidstaten in 2004 onder Tony Blairs regering ‘een vergissing’ en ‘beschamend’ genoemd. Een parlementslid van Recht en Gerechtigheid noemde de uitspraken van de Britse premier tegenover de Poolse radio ‘onacceptabel’ en voegde daaraan toe dat samenwerking in het Europees Parlement moeilijk zou worden als Cameron zijn zienswijze niet bijstelt.

De Poolse partij Recht en Gerechtigheid (PiS) zit in dezelfde fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) als de Britse Conservatieven. Het is echter onwaarschijnlijk dat de Polen daadwerkelijk deze fractie zouden verlaten. De scherpe veroordeling van Cameron’s woorden lijkt veeleer voor binnenlands gebruik. Grote aantallen Poolse kiezers werken immers in andere EU-lidstaten. PiS kan het zich dan ook niet veroorloven de opmerkingen van Cameron zonder commentaar te laten passeren.

Poolse bevolking krimpt met 2 miljoen tegen 2035

Intussen heeft de Migratieonderzoeksacademie een rapport aan de Poolse Senaat aangeboden waaruit naar voren komt dat de Poolse bevolking tegen 2035 met zo’n 2 miljoen mensen geslonken zal zijn. Sinds de toetreding tot de EU in 2004 hebben veel delen van Polen te maken met negatieve gevolgen van massale emigratie. “Ontvolking door permanente emigratie heeft, in combinatie met lage geboortecijfers en een vergrijzende bevolking, tot significante verstoring van de economische ontwikkeling geleid en zal een uitwerking hebben op de toekomstige ontwikkeling van deze regio’s”, aldus de onderzoeksacademie in een persverklaring.

Voorzitter van het comité voor migratieonderzoek professor Marek Opolski, tevens verbonden aan de Poolse Academie van Wetenschappen, stelt dat sinds de aansluiting van Polen bij de EU, meer dan twee miljoen Polen het land verlaten hebben, bijvoorbeeld bijna tien procent van de bevolking van het woiwodschap Opole in het zuidwesten en negen procent van het woiwodschapPodlachië in het noordoosten van het land. De armste regio van het land, het aan Litouwen grenzende woiwodschap Ermland-Mazurië, is 7,5 % van haar bevolking verloren.

Een ander opmerkelijk feit dat uit het rapport naar voren komt is dat het twee keer zo waarschijnlijk is dat Poolse vrouwen buiten Polen een kind krijgen als in Polen. Het rapport verwacht verder een verandering van de leeftijdsopbouw van de Poolse samenleving. De leeftijdsgroep van onder de 15 zal in 2035 met 10% zijn afgenomen en de leeftijdsgroep van 20-64 jaar oud met 7%. De onderzoekers signaleren verder het opbreken van families, waardoor naar nieuwe manieren gezocht zal moeten worden om voor bejaarden te zorgen.