Honderden Poolse boeren zijn woensdag opnieuw met tractoren naar Warschau getrokken om te protesteren bij het ministerie van Landbouw. Ze eisen compensatie vanwege het verlies dat ze leiden door een Russisch embargo op landbouwproducten uit de Europese Unie.
Het embargo, dat in augustus inging, heeft betrekking op vlees, fruit, groente, vis en zuivel uit Australië, Canada, de Verenigde Staten, de EU en Noorwegen. Het embargo werd ingesteld in reactie op een scala aan westerse sancties volgend op de aansluiting van de Krim bij Rusland in maart 2014. De Poolse regering heeft de EU om 26 miljoen euro compensatie gevraagd, voor het verlies dat boeren hebben moeten nemen vanwege het embargo. De protesterende boeren eisen compensatie voor de sterk gedaalde prijzen voor zuivel en varkensvlees. Ook wil men dat de regering in actie komt tegen wilde zwijnen die gewassen aanvreten.
In 2013 ging volgens cijfers van het ministerie van Landbouw zo’n zeven procent van de Poolse landbouwexport naar Rusland, 86% ging naar andere EU-lidstaten, met name Duitsland. Sinds het embargo zijn prijzen voor varkensvlees gehalveerd van 1,42 euro/kilo naar 0,71. De varkenshouderij is daarmee voor veel Poolse boeren verliesgevend geworden.
Gesprekken tussen de boerenvakbond en het ministerie leidden woensdag echter tot niets. Vakbondsleider Slawomir Izdebski heeft gezegd dat de boeren volgende week weer zullen komen. Dan zullen de mijnwerkers mee komen, in de mijnbouw dreigen massale ontslagen onder andere door import van goedkopere steenkool uit het buitenland.
President Komorowski noemde de eisen van de boeren onrealistisch. Toch zal de regering bij terugkerende protesten de boeren op een of andere manier tegemoet moeten komen. Zeker gezien de presidentsverkiezingen dit voorjaar en de parlementsverkiezingen komend najaar. Vooral voor de kleine boerenpartij PSL die samen met het liberale Burgerplatform de regering vormt, kunnen boze boeren funest zijn.