Polen: Zittend president verliest eerste ronde verkiezingen

door | 11 mei 2015

De zittende president van Polen, Bronislaw Komorowski heeft volgens een exit poll zondag onverwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen verloren. Met 32,3% zou de politicus van de liberale regeringspartij Burgerplatform (PO) het afgelegd hebben tegen europarlementariër Andrzej Duda van de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS), die 34,8% van de stemmen behaalde. Een opvallende derde plaats was er voor de rockmuzikant Pawel Kukiz als onafhankelijke rechtse kandidaat met 20,3% van de stemmen volgens de exit poll.

In eerdere peilingen was de zittende president steeds duidelijk aan kop gegaan. Dat hij nu echter geen meerderheid behaalt, betekent dat er op 24 mei aanstaande een tweede ronde gehouden moet worden tussen Duda en Komorowski. Kukiz heeft reeds in niet mis te verstane bewoordingen te kennen gegeven dat hij zijn kiezers niet zal aanraden op Komorowski te stemmen.

Het goede resultaat van Kukiz leidt in Polen reeds tot speculaties dat hij zijn krachten zou kunnen bundelen met de conservatieve libertariër Janusz Korwin-Mikke, die goeddeels vergelijkbare standpunten huldigt, om een nieuwe anti-establishment-beweging tot stand te brengen. Korwin-Mikke behaalde 4,4% van de stemmen in de presidentsverkiezingen en eindigde daarmee op de vierde plaats, nog voor de sociaaldemocratische, boeren-, en sociaal-liberale kandidaten. Het Congres van Nieuw Rechts (KNP) behaalde onder leiding van Korwin 7,15% en 4 zetels in de Europese Parlementsverkiezingen van 2014. Inmiddels heeft hij na een conflict binnen die partij een nieuwe partij opgericht onder de naam KORWiN, die in de peilingen voor de Poolse parlementsverkiezingen die later dit jaar gehouden moeten worden, rond de vijf procent van de stemmen haalt. Een belangrijk speerpunt van Kukiz is een wijziging van het kiesstelsel, waardoor kleine partijen gemakkelijker tot het parlement door kunnen dringen, hij hoopt zo de gevestigde politiek open te kunnen breken.