Polen steunt EU-lidmaatschap Turkije

door | 18 oktober 2017

De Turkse president Erdogan bracht dinsdag voor het eerst sinds de mislukte staatsgreep in zijn land een bezoek aan een EU-lidstaat. Zijn Poolse gastheer, president Andrzej Duda, sprak tijdens dat bezoek zijn steun uit voor een toekomstig EU-lidmaatschap van Turkije.

Duda onderscheidt zich daarmee van recente uitspraken van onder andere voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die stelden dat een Turkse EU-lidmaatschap onrealistisch is. De Poolse president, afkomstig van de conservatieve regeringspartij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS) stelde echter dat Polen “de toetreding van Turkije tot de Europese Unie steeds gesteund heeft en nog altijd steunt”. PiS is net als Erdogans AKP lid van de pan-Europese politieke partij Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa (ACRE, voorheen AECR).

Erdogan, die naar Duda verwees als zijn “vriend”, zei dat hij graag een even duidelijke verklaring zou horen van Brussel: “Stop gewoon met ons te misleiden. Als je ons wilt toelaten tot de Unie, zeg dat dan. Als je ons niet wilt, zegt het dan ook.” Eerder deze maand stelde Erdogan in het Turkse parlement nog, dat Turkije de EU “niet meer nodig” heeft.

Duda stelde verder dat hij “een eerlijk gesprek hadden over de binnenlandse situatie in Turkije na de militaire coup-poging van vorig jaar”. Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juni 2016 heeft Erdogan wel buiten Europa Europese regeringsleiders ontmoet, maar Polen is de eerste EU-lidstaat waaraan hij sindsdien een bezoek bracht. Wel bracht de Hongaarse premier Viktor Orbán afgelopen juni een bezoek aan Erdogan.