Polen: Kaczynski poogt conservatieve oppositie te verenigen

door | 11 juli 2014

In de afgelopen dagen voerde oppositieleider Jaroslaw Kaczynski van de conservatieve partij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS) gesprekken met leiders van diverse kleinere conservatieve partijen. Kaczynski wil de verschillende conservatieve oppositiepartijen bij elkaar brengen met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen en met name de parlementsverkiezingen. In die verkiezingen wil Kaczynski met een gezamenlijke lijst uitkomen, om zo de conservatieve overwinning op de zittende regering van het liberale Burgerplatform en de boerenpartij PSL zo groot mogelijk te laten zijn.

Eerder deze week sprak Kaczynski met Zbigniew Ziobro, voormalig minister van Justitie en leider van Solidarna Polska (Solidair Polen), een christendemocratische afsplitsing van PiS. En gisteren ging hij in gesprek met Jaroslaw Gowin, tevens voormalig minister van Justitie en leider van Polska Razem (Polen Samen). Gowin was minister van Justitie voor het Burgerplatform, totdat hij in conflict kwam met premier Donald Tusk. Terwijl het Burgerplatform (PO) vanouds een brede centrum-rechtse partij was die plaats bood aan allerhande conservatief-liberalen en liberaal-conservatieven, vaart de partij onder Tusk in toenemende mate een liberale koers. Mogelijk is de liberale koers van Tusk ingegeven door nieuwe links-liberale concurrentie onder leiding van voormalig PO-politicus Janusz Palikot. De liberale koers inzake onderwerpen als IVF en geregistreerde partnerschappen leidde evenwel tot het vertrek van Jaroslaw Gowin en zijn getrouwen.

Zowel Ziobro als Gowin hebben zich voorzichtig positief uitgelaten over het initiatief van Kaczynski, maar er zijn nog meer gesprekken nodig voordat een overeenkomst bereikt kan worden. De partij van Gowin neemt in sociale vraagstukken als het homohuwelijk en medisch-ethische vraagstukken vergelijkbare standpunten in als de andere conservatieve partijen, maar is op economisch vlak liberaler.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

De partijen van Ziobro en Gowin haalden in de recente verkiezingen voor het Europees Parlement de kiesdrempel niet, maar hadden bij elkaar zo’n zeven procent van de stemmen. Peilingen geven Recht en Gerechtigheid een licht variërende kleine voorsprong op het Burgerplatform. Met het verenigen van de conservatieve oppositie wil Kaczynski zich van een zo groot mogelijke overwinning verzekeren. Het lijkt er vooralsnog echter niet op dat PiS alleen de regering zou kunnen vormen, zelfs wanneer een overeenkomst bereikt kan worden met Ziobro en Gowin. Mogelijke coalitiepartners zijn de boerenpartij PSL die ook als coalitiepartner aan de huidige regering deel neemt of de nieuwe partij ‘Congres van Nieuw Rechts’.

De Poolse politiek wordt momenteel bepaalt door twee onderwerpen: De regering is ernstig in verlegenheid gebracht door opnames van gesprekken waarin onder andere een minister een politieke deal probeerde te sluiten met de centrale bank. Daarnaast is, door een arts die geweigerd heeft een abortus uit te voeren, opnieuw de kwestie van het gewetensbezwaar actueel. Op beide onderwerpen trekken de conservatieve partijen gezamenlijk op tegen de regering. Vooralsnog heeft de regering een vertrouwensstemming gewonnen, maar vooral bij de afgevaardigden van de PSL ging dat niet van harte.