Peiling: Macron streeft Fillon voorbij

door | 2 februari 2017

Voor het eerst is er een peiling die uitwijst dat François Fillon, presidentskandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains, de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen niet zou halen.

Volgens de in Les Echos gepubliceerde peiling van Elabe behaalt de oud-premier 19 à 20 % van de stemmen, waarmee hij op de derde plaats belandt. De tweede ronde zou dan gaan tussen Marine Le Pen van het Front National, die in de eerste ronde 26 à 27 procent van de stemmen zou krijgen, en de PS-dissident Emmanuel Macron die in de eerste ronde 22 à 23 procent van de stemmen zou krijgen.

Dit scenario werd eerder al voorspeld door Philippe de Villiers, leider van de eurosceptische Mouvement pour la France. De oud-europarlementariër maakte die voorspelling reeds toen de peilingen nog unisono op een tweede ronde tussen Fillon en Le Pen wezen. De Villiers wees echter op de volgens hem tekort schietende capaciteiten van de oud-premier om een effectieve campagne te voeren, een punt waarop Macron meer talent zou hebben.

Inmiddels wordt Fillon daarbij ook nog geplaagd door een onderzoek naar zijn vrouw, die mogelijk ten onrechte op de loonlijst gestaan zou hebben als zijn parlementair assistent. De links-liberaal Macron lijkt anderzijds te profiteren van de selectie van de linkse Benoît Hamon als kandidaat voor de Parti Socialiste, dat levert nieuwe steun van  de rechtervleugel  van de PS voor Macron op.

De peiling wijst verder uit dat Macron de tweede ronde van Le Pen zou winnen. Daarmee zou de unieke situatie ontstaan van een president wiens partij (vooreerst) niet in het parlement vertegenwoordigd is.