Partij in Libische burgeroorlog dreigt duizenden migranten door te laten

door | 4 november 2015

Het Libische ‘Algemene Volkscongres’ heeft Europa gedreigd met het doorlaten van duizenden vluchtelingen, als de Europese Unie de partij in de Libische burgeroorlog niet onverwijld als legitieme regering erkent en financieel ondersteunt.

“Waarom zouden we nog de miljoenen kostende verzorging van deze mensen voor onze rekening nemen, als de EU ons niet als staat erkent?”, aldus woordvoerder Jamal Zubia tegenover de Daily Telegraph.

“Ik heb mijn regering reeds meermalen aangeraden boten in beslag te nemen en de vluchtelingen daarin naar Europa te sturen. Wij beschermen de poorten van Europa, maar Europa ontzegt ons erkenning. Waarom zouden we dan de migranten bij ons ophouden?”, aldus de politicus verder tegen het Britse dagblad.

Het ‘Algemene Volkscongres’ waar Zubia voor spreekt, heeft afgelopen jaar met geweld de macht overgenomen in de Libische hoofdstad Tripoli, in het westen van het land en de internationaal erkende regering naar Tobroek in het oosten verdreven.

Sinds de val van Muammar Gadaffi in 2011, mede mogelijk gemaakt door luchtbombardementen door diverse westerse landen, vechten verschillende gewapende groepen in het land om de overhand. In 2012 kreeg Libische Dageraad in het westen van het land de overhand. De regio rond Tobroek is nog in handen van de internationaal erkende regering. Het zuidwesten wordt gecontroleerd door Toearegs en verder zijn verschillende islamistische milities actief, waaronder Islamitische Staat in de kuststrook rond Sirte.

Libië is een belangrijk doorgangsland voor Afrikaanse asielzoekers. Afgelopen jaar kwamen uit Libië al 170.000 vluchtelingen in Italië aan.

De Libische dictator Muammar Gadaffi profeteerde kort voor zijn val, in een in mei 2011 door het Russische blad Zavtra gepubliceerd interview, al:

“Hoort, o volkeren der NAVO, u bombardeert een muur die tot nu toe tegen de Afrikaanse migratie naar Europa en de terroristen van Al Qaida standgehouden heeft. Deze muur is Libië en u bent er op uit die af te breken. Wat voor narren bent u! U zult daarvoor in de hel garen, dat u deze lawine van migranten uit Afrika toegelaten en Al Qaida ondersteund heeft. Zo zal het zijn. Ik lieg nooit. En ik lieg ook ditmaal niet.”