Paascolumn van uw uitgever |agenda

door | 23 april 2019

Beste vrienden van De Blauwe Tijger,

Houdt de ophef dan nooit op? In 2016 publiceerden we het boek Waarom haten ze ons eigenlijk?, bedoeld als debatstuk over de islam en waarom ‘ze’, sommige moslims, ons eigenlijk haten. De vraag werd voor het eerst gesteld door Jeroen Pauw aan de gasten van zijn eigen tafel. Hij kreeg toen geen antwoord. Een aantal mensen dacht dat antwoord wel te kunnen geven en schreef dit boek. Twee maanden later, januari 2017, was hierover een debat in De Balie, met onder andere de mede-auteurs van het boek, Paul Cliteur, Wim van Rooy, Geerten Waling en met een zaal vol publiek.  

Dat debat leidde tot enorme ophef omdat iemand uit het publiek de vraag stelde ‘of extremistische moslims teruggestuurd konden worden?’ De vraagstelster was Bernadette de Wit, onze veelgeprezen redactrice en vertaalster (Maes, Hoe een paus gelijk kreeg, Engels, Op weg naar het imperium, Van Creveld, Oorlog). Het was ook niet bepaald een vreemde vraag, aangezien we bij tal van aanslagen in Europa op kerken, hotels, op straat, in café’s en tal van andere plekken ervan uit kunnen gaan dat ze – staatsterreur daargelaten – door extremistische moslims gepleegd zijn. 

Tegelijkertijd zien we tot op de dag van vandaag een bizar toedekkende houding van journalisten en politici. Zo werd door Jesse Klaver, Lodewijk Asscher en vele andere links-liberale politici de aanslag van Christchurch direct aan rechts, christelijk en eigenlijk elk gedachtegoed gekoppeld dat hen politiek uitkomt. Ze gingen vervolgens theatraal ‘naast de moslims staan’, bij moskeeën op bezoek en droegen uit solidariteit een hoofddoek. De gigantische reeks aanslagen op Sri Lanka bracht hen echter tot weinig meer dan een summier ‘Walgelijk’. Ze noemden het islamisme zelfs niet, laat staan dat ze solidair met christenen gingen zijn, kerken bezoeken, handjes schudden en samen bidden. Christenen zijn immers toch maar ‘langerokkenmensen’, dixit Asscher. Zelfs de NOS sprak pas twee dagen na de aanslagen op Sri Lanka van ‘moslimextremisme’. Uiteraard niet zonder dit gelijk te overtetteren met de boodschap dat de aanslagen op Sri Lanka ‘extreem-rechts bij ons in de kaart speelt’. Dat laatste is natuurlijk pas echt erg wanneer er net 300 mensen zijn opgeblazen.

Ook de brand in de Notre Dame en de gedoneerde miljarden voor de heropbouw ontlokt bij vele rancuneuzen de vraag of dat geld niet aan de armen besteed kon worden. Een vraag die natuurlijk een wens kenbaar maakte. Een enkel kerkgebouw dat zoveel voor de armen heeft betekend in de afgelopen 800 jaar tijd, mag blijkbaar niet heropgebouwd worden zodat ze dat nog eens 800 jaar kan doen.

Enfin, hoe kwam ik daar nu bij? Wel, De Balie heeft nu een feminist uit Egypte uitgenodigd om ook wat te zeggen over blablabla-metoo-blablabla-mannen-blablabla-kassa! Maar die kreeg er lucht van dat meer dan twee jaar geleden in de De Balie een niet-kosjere opmerking over moslimextremisme is gedaan. Dus zegt madam haar debat af. Het huis van het debat zal wel ontheiligd zijn of iets dergelijks. En bij de NOS staat zo’n bericht natuurlijk direct weer op de voorpagina. Niet toevallig heeft deze mevrouw zich onlangs ingezet voor het Saoedische twitterprinsesje Rahaf Mohammed Al-Qunun die Saoedi Arabië ‘moest ontvluchten’. En die natuurlijk direct na ‘de ophef’ onderdak kreeg in het links-liberale Mekka, te weten Canada, waar enkel liefde heerst.

Tegelijk is er geen land in de wereld waar de Pakistaanse katholieke Asia Bibi heenkan, niemand wil haar opvangen, ze heeft geen 300.000 twittervolgers of een rijk geïllustreerd leven op Instagram. Ze blinkt ook niet uit in hedonistische heldendaden als het vrij beoefenen van alles waar feministen en D66 voor staan en het doorbreken van taboes en dergelijke. Ze is gewoon een getrouwde, eenvoudige, gelovige moeder die gevangenzit en is dus geen shiny personality waarmee de politici, activisten en andere instagrammers goede sier kunnen maken. Dus kan Asia Bibi wegrotten in een Pakistaans politiehol, hetgeen een goed beeld geeft van de werkelijke status van christenen en kerken in het huidige Europa: burn it!

Tom Zwitser




Zien we u volgende week nog op de dubbeltentoonstelling van Hans Laagland? Het prachtige evenement is maar liefst 5 dagen lang op twee locaties, en de vernissage is op 30 april om 20.00 uur. Kijk hier voor meer info: