OVSE: ‘Geen aanwijzingen voor aanwezigheid Russische militairen in Oekraïne’

door | 1 september 2014

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft op grond van haar waarnemingen in het oosten van Oekraïne geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van Russische legereenheden in Oekraïne. Dat zegt een woordvoerder van de OVSE tegenover het blad Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN). Er zijn zo’n 250 medewerkers van de organisatie in de regio aanwezig, die relatief ongehinderd zaken waar kunnen nemen.

De NAVO beweerde onlangs bewijzen te hebben voor Russische militaire operaties op Oekraïens grondgebied. De regering in Kiev spreekt al dagen van een “invasie” door het Russische leger. Roland Bless, woordvoerder van het Zwitserse voorzitterschap van de OVSE zegt tegenover DWN echter: “De OVSE heeft op grond van haar waarnemingen geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van Russische legereenheden op Oekraïens grondgebied.”

De NAVO kwam kort geleden met satellietbeelden die een sterke Russische aanwezigheid in de regio aan zouden moeten tonen. De Verenigde Staten spraken van toenemende bewijzen van directe Russische operaties in Oekraïne. De Oekraïense regering sprak van een invasie en president Porosjenko stelde dat de Russen zijn land binnen marcheerden. De Litouwse regering twijfelt niet aan wat de Amerikaanse regering en de illegale de facto-regering in Kiev beweren en ziet Rusland in oorlog met Oekraïne en dus met Europa, aldus de Litouwse president Dahlia Grybauskaite – die haar politieke carrière ooit begon bij de Communistische Partij van de Sovjet-Unie – op de top van de Europese Raad, waar zij uiteindelijk als enige tegen de benoeming van de Italiaanse Federica Mogherini tot Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid stemde, omdat ze niet anti-Russisch genoeg zou zijn. Op maandagmorgen had ook bondskanselier Angela Merkel van president Poetin uitleg geëist over de vermeende aanwezigheid van Russische troepen in Oekraïne.

OVSE-woordvoerder Bless stelt daarentegen niets te hebben kunnen vaststellen dat wijst op de aanwezigheid van het Russische leger in Oekraïne: “De opdracht van de waarnemingsmissie bestaat er in door anderen naar voren gebrachte voorstelling van zaken te objectiveren door haar waarneming ter plaatse.” De OVSE gaat te werk op twee niveau’s: enerzijds voert ze waarnemingen uit op twee punten aan de Russisch-Oekraïense grens. Gezien de lengte van de grens kan de OVSE daarmee natuurlijk niet alles controleren. Maar anderzijds bewegen OVSE-waarnemers zich ook door de hele regio en beschikt de zogeheten Special Monitoring Mission inmiddels over een goed netwerk. De OVSE is een van de conflictpartijen onafhankelijke organisatie die haar rapporten samenstelt op basis van waarnemingen van eigen medewerkers. “Onder de gegeven omstandigheden kunnen de medewerkers van de OVSE vanwege hun eigen veiligheid slechts beperkt opereren. Niettemin is de organisatie in 10 oblasten op verschillende plaatsen aanwezig, waaronder ook die waar de strijd woedt.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

De medewerkers van de OVSE kunnen zich na een moeilijke start volgens Bless nu vrijer bewegen. Aan het begin van de missie werden twee teams van de OVSE door rebellen opgehouden. De aanwezigheid van militairen onder de OVSE-waarnemers had hun argwaan gewekt. Inmiddels heeft de OVSE, aldus Bless, tot op zekere hoogte het vertrouwen van alle partijen in het conflict kunnen winnen. Dat zou doorslaggevend kunnen zijn voor een eventuele rol als bemiddelaar. Voorlopig is het echter nog niet zo ver.

“De volgende stap” moet volgens Roland Bless zijn “dat de conflictpartijen het eens worden over een wapenstilstand. Dan kan de OVSE een nadere rol opnemen.” Bless stelt verder dat diverse Europese landen meer zouden kunnen doen om de enige onafhankelijke partij in het conflict te versterken. Zo is er een mandaat om nog eens 250 waarnemers in te zetten, ook zou Bless graag apparatuur inzetten voor het waarnemen van vluchtbewegingen.

De OVSE neemt ook deel aan een contactgroep, waaraan de Oekraïense regering in Kiev en de Russische regering deelnemen en die in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bijeenkomt. Ook een leider van de rebellen zou aan deze ontmoeting deelnemen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft gezegd dat Rusland geen invasie van Oekraïne voorheeft en voorstander is van een door de OVSE bemiddelde wapenstilstand.