OVSE-deskundige: “IS is niet overwonnen”

door | 31 januari 2018

In het licht van de recente successen van het Syrische regeringsleger en zijn bondgenoten kan gemakkelijk de indruk ontstaan dat de terreurmilitie ‘Islamitische Staat’ (IS), die in 2014 nog grote delen van het land onder controle had, overwonnen is. Dit wordt echter weersproken door de anti-terreur-commissaris van de Organisaties voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Oostenrijker Peter Neumann. In het Duitse dagblad Bild stelde hij dat IS geenszins overwonnen is, ook al heeft het een zware nederlaag geleden: “De opbouw van het zogenaamde kalifaat is mislukt.”

Neumann, die momenteel aan King’s College Londen onderzoek verricht naar de oorzaken van radicalisering en terrorisme, stelde verder dat IS zich momenteel uit veel van de bezette gebieden heeft teruggetrokken, “zoals ze dat tien jaar geleden ook al eens gedaan hebben”. “Halverwege de jaren ’00 was IS reeds zeer actief en breidde zich uit. Vervolgens werd hij verslagen en verscheen pas in 2013 weer ten tonele.”

Precies daarover zouden de leiders van IS ook nu spreken: “Ze spreken van een fase waarin de IS sterk verzwakt is, zich derhalve terugtrekt en er op wacht dat iedereen denkt dat het gevaar geweken is. En dan komen ze terug.”

Op het hoogtepunt van het ‘kalifaat’ zou IS 30.000 tot 40.000 strijders gehad hebben. “De Amerikanen schatten dat er daarvan nu nog 3.000 over zijn.” Deze zouden de “harde kern” van de terreurmilitie vormen, aldus de expert: “Wat nu resteert is een groep die deels uit mensen bestaat die al tot ISIS behoorden voordat in 2014 het grote kalifaat uitgeroepen werd.”