Oud-secretaris-generaal NAVO naar Goldman Sachs

door | 7 augustus 2015

Anders Fogh Rasmussen, van 2009 tot 2014 secretaris-generaal van de NAVO, komt bij de zakenbank Goldman Sachs in dienst als consultant. Dat heeft de bank tegenover Manager Magazine bevestigd.

Diverse media melden dat het bankconcern hiermee haar imago in Denemarken zou willen verbeteren. Vorig jaar stapte in Denemarken de Socialistische Volkspartij uit de regering, nadat Goldman Sachs zich bij het Deense energiebedrijf Dong ingekocht had. Het centrum-linkse minderheidskabinet regeerde nog door, maar na de parlementsverkiezingen eerder dit jaar trad een centrum-rechts minderheidskabinet van de liberale Venstre-partij aan, dat wordt gedoogd door de nationaal-conservatieve Deense Volkspartij.

Goldman Sachs wordt niet alleen in Denemarken met argusogen bekeken. De bank wordt regelmatig verweten zich in staatsaangelegenheden te mengen. Zo zou Goldman Sachs de toenmalige Griekse regering stelselmatig geholpen hebben, de hoge Griekse schulden voor de EU te verbergen, zodat het land in de euro opgenomen kon worden. Intussen geldt Griekenland als failliet en kan het slechts met financiële programma’s van de EU en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn uitgaven dekken. De huidige chef van de ECB, Mario Draghi was overigens van 2002 tot 2005 manager bij Goldman Sachs International in Londen.