De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft vrijdag een plan gelanceerd dat als alternatief moet dienen voor voorstellen van de Europese Commissie. De ‘Schengen 2.0’-plannen houden een versterkte inzet op grensbewaking in. Ook wil de Hongaarse premier geen verplichte herverdeling van migranten over EU-lidstaten.
Orbán lanceerde zijn plan op een top van de Internationale van Democratische Middenpartijen (CDI), waarvan hij vice-voorzitter is. Het plan kan als alternatief voor dat van de Europese Commissie gezien worden dat de problemen wilde oplossen door het asielsysteem te hervormen door middel van een quota-systeem. De Hongaarse regering is van mening dat de grenzen beter bewaakt moeten worden.
De Hongaarse regering zal het plan aan de andere regeringen van de Visegrad-landen en de EU-lidstaten in het algemeen toezenden. En in de komende weken wil Orbán het plan bespreken met diverse regeringsleiders, te beginnen met Duitsland.
Orbán brengt dinsdag onder andere een bezoek aan de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl, die zeer kritisch staat tegenover het beleid van de huidige bondskanselier Angela Merkel om Europa voor iedereen open te stellen.
Het moet, aldus Orbán, de EU duidelijk gemaakt worden, dat het niet zo kan zijn dat “iemand in Brussel beslist, dat de EU-lidstaten hun demografische en economische problemen door immigratie op hebben te lossen.”
“Er zijn in Europa landen die hun problemen op de ene manier op willen lossen, terwijl andere landen andere oplossingen nastreven”, aldus premier Orbán, waarbij hij benadrukte dat Hongarije in de tweede categorie valt, omdat het zijn problemen door maatregelen in het gezins- en economisch beleid en niet door van buitenaf opgelegde immigratie op wil lossen.
In dit verband is ook het aanstaande Hongaarse referendum over de verplichte herverdeling van immigranten over EU-lidstaten van belang. “Nu het officiële voorstel van Brussel voorligt, staan we onder enorme druk. [..] Als het ons niet lukt om Brussel met een referendum te stoppen, [..] dan zullen massa’s van mensen, waarmee wij niet samen willen leven, ons in feite opgedrongen worden.”
Nadat eerder de regering van Slowakije had aangegeven juridische stappen voor te bereiden tegen de voorstellen van de Europese Commissie, overweegt nu ook de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka dergelijke stappen.