Oppositie in Georgië rouwt om verlies Parlementsverkiezingen 2020

door | 2 november 2020

 

Miljardair Bidzina Ivanisjvili (64) heeft de verkiezingen in Georgië wederom gewonnen, maar de oppositie claimt de winst. Volgens exitpolls behaalde de partij Georgische droom (GD) de meeste stemmen tijdens de parlementsverkiezingen van afgelopen zaterdag.

Aanhangers van de oppositiepartij Georgische Droom (GD) vieren de overwinning 

Ex-president Michail Saakasjvili (52) die in Oekraïne in ballingschap leeft, is woedend en dreigt met revolutie. Hij heeft alle aanhangers van De Verenigde Nationale Beweging (UNM) en andere oppositie partijen opgeroepen voor het Parlementsgebouw te verzamelen en in opstand te komen tegen oligarch  Ivanisjvili. In zijn televisietoespraak beledigde de ex-president iedereen die niet op hem gestemd had: “Georgiërs jullie zijn hoeren, zielverkopers, arme bedelaars!” Dit waren woorden vanuit Oekraïne die een ex-president over had voor miljoenen Georgiërs.

Saakasjvili weigert te erkenen dat de partij Georgische Droom (GD) van Ivanisjvili een meerderheid heeft behaald. Volgens hem heeft Rusland zich bemoeid met de verkiezingen. Hij claimt dat meer individuele kandidaten van De Verenigde Nationale Beweging (UNM) zouden hebben gewonnen in de regio’s. Volgens Saakasjvili werden veel mensen in de regio’s omgekocht met gratis producten of geld. Anderen zouden zijn bedreigd en bang gemaakt.

Deze beschuldigingen ontkent Ivanisjvili, oprichter van Georgische Droom (GD) zelf: “Ik verwacht dat we niet minder dan 75 zetels krijgen in het nieuwe parlement”, zei Ivanisjvili gisteren tegen een menigte. Volgens onderzoeksjournalist Gia Gabrichidze zet de UNM nu haar aanhang onder druk om te blijven geloven in de overwinning. “Als Saakasjvili ziet dat UNM heeft verloren, legt hij zich niet neer en probeert aanhangers uit alle regio’s te mobiliseren”, stelt Gabrichidze.

De leiders van Georgische Droom (GD) roepen zijn aanhangers op kalmte te bewaren. ‘We hebben ook in de regio’s gewonnen, ga niet in op provocaties”, aldus de leiders.

De afgelopen weken chanteerden UNM van Saakasjvili en GD van miljardair Ivanisjvili elkaar met diverse politieke schandalen. De mediaoorlog tussen de twee belangrijkste partijen bereikte een dieptepunt toen de aanhangers van GD de demonstranten van UNM massaal gingen aanvallen die onderweg waren vanuit de verschillende provincies naar een bijeenkomst waar Saakasjvili vanuit Oekraïne mensen zou toespreken.

Miljardair Bidzina Ivanisjvili feliciteert zijn aanhangers met de overwinning 

Zondagavond laat was 90 procent van de stemmen geteld. Blije zingende  mensen gingen de straat op en overal waren toeterende auto’s met blauwe vlaggen te zien. De menigte liet in de straten geen twijfel over wie ze hun vertrouwen hebben geschonken.

Toeterende en blije aanhangers van Georgische Droom (GD) vieren de overwinning 

Voor het Georgische Parlementsgebouw demonstreerden boze en verdrietige verliezers. De sfeer is grimmiger dan ooit tevoren. Voor Saakasjvili is tweede “Rozen Revolutie” onvermijdelijk.
Betogers van de oppositie houden demonstratie voor het parlementsgebouw Georgië. 

Veel Georgiërs willen geen revolutie. Het land is al verzwakt en financieel onstabiel. Nog meer revolutie en oorlog zal geen goed idee zijn en ook de weg naar Europa of Amerika zal Georgiërs niet vanuit financiële neergang halen. Geloof in Gods kracht is vervolgens gelovige Georgiërs de enige redding naar de overwinning en verlossing van de ellende dat het land jaren teistert.