Opkomend Lega Nord gehinderd door blokkering bankrekeningen

door | 18 september 2017

Het Italiaanse openbaar ministerie heeft meerdere bankrekeningen van de rechtse partij Lega Nord laten blokkeren, nadat een rechtbank in Genua in juli de oprichter en jarenlange voorzitter van de partij, Umberto Bossi tot twee jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeelde. Ook oud-penningmeester Francesco Belsito werd veroordeeld, tot twee jaar en zes maanden.

Bossi en Belsito zouden 400.000 euro van de publieke partijfinanciering verduisterd hebben. De openbaar aanklager van Genua liet daarop meerdere bankrekeningen van Lega Nord blokkeren.

De huidige leider van Lega Nord, Matteo Salvini, spreekt van een “aanval op de democratie”: “Men wil Lega Nord, de op twee na sterkste partij van Italië, uitschakelen en dat nog wel in een fase waarin we volgens de peilingen sterk groeien. Miljoenen Italianen stellen hun vertrouwen op Lega Nord. We zullen doorgaan.”

De geblokkeerde bankrekeningen maken het evenwel lastig om de verkiezingscampagne voor de parlementsverkiezingen van komend voorjaar te financieren.

In recente peilingen is Lega Nord met circa 15 procent van de stemmen de grootste partij op rechts, terwijl de peilingen aangevoerd worden door de regerende centrumlinkse Partito Democratico en de Vijfsterrenbeweging.