Opinieonderzoek: Jongeren geloven niet in ‘Europese waarden’

door | 4 mei 2017

Meer dan drie kwart van de jonge Europeanen ziet de Europese Unie in de eerste plaats als een handelsblok en niet als een bondgenootschap van landen met gedeelde culturele waarden, dat komt naar voren uit een woensdag gepubliceerd opinieonderzoek van YouGov.

Het online opinieonderzoek in opdracht van de eurofiele Duitse TUI Stiftung, bevroeg 6.000 mensen in de leeftijd van 16 tot 26 jaar in zeven EU-lidstaten: Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De opinieonderzoekers vonden dat gemiddeld 21 procent van de respondenten wil dat hun land de EU verlaat en bijna 40 procent  – 60 procent van de Grieken – wil dat de EU macht teruggeeft aan nationale regeringen.

Thomas Ellerbeck, voorzitter van de raad van toezicht van de TUI Stiftung stelde in reactie op het onderzoek, dat het lange tijd als vanzelfsprekend is beschouwd dat Europese landen worden samengebonden door gedeelde waarden, maar dat het onderzoek onder jongeren laat zien dat het voor hen allerminst vanzelfsprekend is.