Ophef van de dag: agentes met hoofddoekjes

door | 18 mei 2017

De ophef van de dag gaat over het Amsterdamse plan om vrouwelijke agentes toe te staan hoofddoekjes te dragen. Het verhaal werd nog mooier toen bleek dat dit plan uit de koker van Fatima Elatik kwam, die zich voor 12K per maand laat betalen als directeur diversiteit bij de Amsterdamse politie.

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, zo zei mijn moeder altijd.

Persoonlijk neem ik Elatik niet eens zoveel kwalijk, want dit idee – agentes met hoofddoekjes – is “emergent”. Vroeg of laat zou het voorgesteld worden door iemand, omdat het de logische consequentie is van onze waarden. Als culturen gelijkwaardig zijn, vrouwen gelijk zijn aan mannen, islam vrede impliceert, Westerlingen de eigen cultuur nooit voorrang mogen geven en diversiteit onze sterkte is. Tja, …dan houdt het op. Dan kom je vroeg of laat met de gedachte om moslima’s te laten dienen in je Amsterdamse politiekorps.

Meestal worden dit soort religieuze uitingen van moslims afgestopt met een lawine van verontwaardigde rechtsliberalen in media en politiek, maar als we vast blijven houden aan onze “waarden”, dan kun je er uiteindelijk niet meer omheen.

Het lijkt me zelfs niet uitgesloten dat dit hoofddoekjes-gezanik even vervelend uitgemolken zal worden als het Zwarte Piet-debat of de immigratieproblematiek. Reken erop dat Pauw, RTL Late Night, Buitenhof enzovoort hier dag in dag uit over gaan ouwehoeren.