Asielzoekers in de Europese Unie zouden hangende de asielprocedure ondergebracht moeten worden op eilandjes in de Middellandse Zee in plaats van op het Europese vasteland, dat zegt de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz.
In een zondag gepubliceerd interview met de Oostenrijkse krant Die Presse stelt Kurz voor, dat de EU het Australische voorbeeld volgt om migranten te ontmoedigen de vaak gevaarlijke reis naar Europa te ondernemen.
Onder het Australische beleid worden boten met migranten voor zover mogelijk teruggestuurd. Waar dat niet mogelijk is, worden de asielzoekers ondergebracht op kleine eiland in de Stille Oceaan, in Nauru of Papoea-Nieuw-Guinea, totdat hun asielverzoek behandeld is. Ze kunnen zich niet in Australië vestigen.
“Het Australische model kan natuurlijk niet helemaal gekopieerd worden. Maar de beginselen ervan kunnen in Europa toegepast worden”, aldus de minister, waar hij aan toevoegde sceptisch te zijn over de uitwerking van een recent akkoord met Turkije gericht op het terugbrengen van het aantal migranten naar Europa.
Kurz voegde er aan toe dat de EU een resolutie aan zou moeten nemen dat wie illegaal naar Europa reist het recht op asiel verliest.
Zo’n 204.000 migranten zouden sinds januari de Middellandse Zee overgestoken zijn naar Europa, zo meldde VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR vorige week. Meer dan 2.500 mensen zouden dit jaar reeds omgekomen zijn bij pogingen de oversteek te maken, het leeuwendeel daarvan bij de oversteek van Libië naar Italië. Veel ‘bootvluchtelingen’ worden al ondergebracht op Griekse en Italiaanse eilanden als Lesbos en Lampedusa.
Vorig jaar nog wees de Europese Commissie het Australische model van de hand, toen de Australische premier Tony Abbott suggereerde dat Europa het Australische voorbeeld zou volgen.