Oostenrijk: Presidentsverkiezingen uitgesteld tot december

door | 13 september 2016

Het hing al boven de markt, maar maandag heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka dan eindelijk aangekondigd, dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen verschoven wordt naar 4 december.

De verkiezingen moeten uitgesteld worden vanwege defectieve enveloppen voor de briefstemmen. Juist bij die briefstemmen zaten ook veel van de problemen die de rechter ertoe brachten de op 22 mei gehouden tweede ronde ongeldig te verklaren. Een herhaling van de tweede ronde werd vervolgens gepland voor 2 oktober aanstaande, maar wordt nu dus verschoven vanwege problemen met de lijm op enveloppen.

Als de verkiezingen op 2 oktober door zouden gaan, dan zouden de defectieve enveloppen een grond kunnen zijn om opnieuw de geldigheid van de verkiezingen in twijfel te trekken. Anderzijds voorziet de wet niet in de mogelijkheid van het verschuiven van een verkiezingsdatum, zodat ook dit aanvechtbaar is.

De aankondiging van dit uitstel komt op een moment dat FPÖ-kandidaat Norbert Hofer voor ligt in de kiezersgunst, met 52 tegen 48 procent van de stemvoornemens. Zijn tegenkandidaat Alexander Van der Bellen krijgt hiermee twee maanden langer de tijd om hem in te halen.

“Het systeem onderneemt kennelijk alle denkbare stappen om de verkiezing van Norbert Hofer tot president te verhinderen. In een verschuiving van de verkiezingen wordt in ieder geval door de wet niet voorzien”, aldus FPÖ-leider Heinz-Christian Strache.