Oostenrijk: Premier treedt af na zwabberkoers in immigratiecrisis

door | 9 mei 2016

De sociaaldemocratische bondskanselier van Oostenrijk, Werner Faymann treedt af, dat heeft hij maandag bekend gemaakt.

Als reden voor zijn stap gaf Faymann aan dat hij de steun van zijn partij verloren heeft. In de afgelopen maanden uitten steeds meer collega-politici van de sociaaldemocratische SPÖ openlijke kritiek op Faymann.

Vooral zijn optreden inzake het vraagstuk van de grote stromen immigranten waarmee Oostenrijk te kampen heeft, kwam hem op kritiek te staan. In eerste instantie steunde Faymann de koers van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Toen Duitsland in januari echter begon economische immigranten terug te sturen moest de Oostenrijkse bondskanselier op zijn schreden terugkeren. Waar hij eerder nog weigerde het woord ‘hek’ ook maar in de mond te nemen, zag Oostenrijk zich nu genoodzaakt de grenzen te sluiten.

Vakbonden willen einde aan cordon tegen FPÖ

Electoraal mocht dit voor de sociaaldemocraten echter niet baten, de kandidaat van de SPÖ in de onlangs gehouden presidentsverkiezingen kwam niet verder dan 11 procent. Vooral in de vakbonden ontstond steeds grotere weerstand tegen Faymann. De vakbonden eisen onder meer een einde aan het cordon sanitaire tegen de FPÖ, nu steeds duidelijker wordt dat de SPÖ in de nabije toekomst niet meer in staat zal zijn alleen een regering te vormen.

De regering van Faymann besloot in een paniek-reactie weliswaar tot een restrictiever asielbeleid, maar de Oostenrijkse kiezers achten de FPÖ, die consequent voor een strenger asielbeleid gepleit heeft, in dezen geloofwaardiger.

Hoewel de steun voor de premier in zijn eigen partij steeds verder afnam, lijkt Faymann de SPÖ toch verrast te hebben met zijn aftreden. Zodoende hadden de sociaaldemocraten nog niet nagedacht over een opvolger en zal vicepremier Reinhold Mitterlehner van de conservatieve ÖVP nu tijdelijk de honneurs waarnemen.