Als er nu in Oostenrijk parlementsverkiezingen gehouden zouden worden, dan zou de nationaal-conservatieve FPÖ die winnen.
In de meest recente peiling gaat de FPÖ met 30% van de stemmen aan kop en neemt een ruime voorsprong op zowel de centrumrechtse ÖVP als de sociaaldemocratische SPÖ, die bij respectievelijk 24 en 23% van de kiezers steun vinden en momenteel samen regeren.
Voor de SPÖ betekent dat een verlies van zo’n vier procentpunten ten opzichte van de laatste federale verkiezingen in 2013, terwijl de FPÖ ten opzichte van toen bijna tien procentpunten wint. In 2013 leden SPÖ en ÖVP ook al verlies bij de parlementsverkiezingen, maar kozen ze er toch voor door te regeren. Lichte winst is er in de peiling voor de Groenen die op 14% komen en voor de links-liberale NEOS die 8% behalen.
[contextly_sidebar id=”uWSIbE25cJcVz409daKSvnQJYmdhfV0a”]In het afgelopen jaar boekte de eurosceptische en immigratie-kritische FPÖ al grote winst behalen bij regionale verkiezingen in Wenen (+6,5 procentpunten), Opper-Oostenrijk (verdubbeling van de stemmen), de Stiermarken (verdriedubbeling) en Burgenland.
Als er geen vervroegde verkiezingen komen, wordt er pas in 2018 weer gestemd voor het federale parlement.
In april van dit jaar vinden er echter wel verkiezingen plaats voor het federale presidentschap, waarbij de kandidaat van Groenen, Alexander van der Bellen een goede kanshebber lijkt. Het zou voor het eerst zijn dat het ambt van de bondspresident niet door een conservatief of sociaaldemocraat vervuld wordt. Van der Bellen zou echter grote moeite hebben met FPÖ-leider Heinz-Christian Strache als potentiële bondskanselier.