Oostenrijk kan dubbel staatsburgerschap Turken opsporen door referendum

door | 5 mei 2017

De 108.500 kiesgerechtigde Turkse staatsburgers in Oostenrijk lopen het risico, voor zover ze die bezitten, hun Oostenrijkse staatsburgerschap kwijt te raken.

Oostenrijkse politici en media zijn na het Turkse grondwetreferendum in het bezit gekomen van een lijst met namen en adressen van kiesgerechtigde Turkse staatsburgers in Oostenrijk, waardoor de Oostenrijkse overheid nu in staat is eventuele dubbele nationaliteiten op het spoor te komen.

Dubbel staatsburgerschap is in Oostenrijk verboden. Wie de Oostenrijkse nationaliteit krijgt, moet daarvoor zijn eerdere nationaliteit opgeven. Desalniettemin zijn er mogelijk grote aantallen mensen met zowel Oostenrijks staatsburgerschap als een andere.

Men gaat er vanuit dat veel uit Turkije afkomstige bezitters van het Oostenrijkse staatsburgerschap na het verwerven daarvan hun Turkse staatsburgerschap opnieuw verkregen hebben.

Politiek en media hebben nu, met de uit anonieme bron verkregen lijsten van Turkse kiesgerechtigden in Oostenrijk, echter een middel om dubbele staatsburgerschappen onder de Turken in Oostenrijk op het spoor te komen.

Een sluitend bewijs zijn de lijsten echter niet. Om dubbel staatsburgerschap aan te tonen, is medewerking van de Turkse overheid nodig, en Turkije en Oostenrijk staan momenteel niet op allervriendelijkste voet.