Oostenrijk: Centrumrechtse ÖVP verdeeld over keuze in presidentsverkiezingen

door | 30 november 2016

Reinhold Mitterlehner, vice-premier en partijleider van de centrumrechtse Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) heeft, met zijn aanbeveling om in de tweede ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen op Alexander van der Bellen van de Groenen te stemmen, voor grote verdeeldheid in zijn eigen partijgelederen gezorgd.

Binnen de partij gold de regel dat er geen stemadvies gegeven wordt  in dergelijke gevallen, maar doordat Mitterlehner deze regel als partijleider overtreden heeft, spreken nu ook sommige van zijn partijgenoten zich openlijk uit.

Zo liet fractievoorzitter in het federale parlement Reinhold Lopatka duidelijk merken dat zijn sympathie niet naar Van der Bellen, maar naar Norbert Hofer van de FPÖ uitgaat. Volgens Lopatka deelt een meerderheid van de parlementsleden van de ÖVP zijn mening – Oostenrijkse media komen bij navraag op zo’n 70 procent van de fractie, maar willen andere parlementsleden partijleider Reinhold Mitterlehner niet openlijk afvallen.

Lopatka stelde tegenover Oostenrijkse media dat Hofer wat hem betreft de betere kandidaat is, omdat hij als vice-voorzitter van het parlement bewezen heeft geschikt te zijn voor een hoog ambt. Zo konden alle fracties in het parlement de manier waarop Hofer plenaire debatten voorzat waarderen.

Mitterlehner heeft Lopatka inmiddels op het matje geroepen, waarop Lopatka zich verontschuldigd heeft dat hij zonder afstemming met Mitterlehner de publiciteit gezocht heeft, hij blijft echter bij zijn standpunt. Voor de vorm is het geschil dus bijgelegd, maar de verdeeldheid blijft bestaan.

De hoogste rechter gelastte eerder dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen opnieuw gedaan moest worden vanwege grootschalige onregelmatigheden. Vanwege defecte enveloppen werd de herhaling van de tweede ronde vervolgens nog uitgesteld tot 4 december. Komende zondag zal dan eindelijk blijken wie de volgende president van Oostenrijk wordt: Norbert Hofer of Alexander van der Bellen. De kiezers van de ÖVP kunnen daarbij van doorslaggevend belang zijn.