Oost-Ghouta – Strijd lijkt voorbij

door | 23 maart 2018

De berichten komende uit de regio Oost-Ghouta lijken aan te tonen dat de strijd praktisch voorbij is. Het gebied werd door de snelle opmars van het Syrische leger in drie delen verdeeld en tot enkele steden teruggebracht. Namelijk Douma waar het Leger van Islam heerst, Harasta waar Ahrar al Sham de baas is en een cluster van een viertal steden zoals Jobar, Erbeen, Ain Terma en Zamalka die onder controle vallen van het duo Faylaq al Rahman en al Qaida.

In Harasta is de strijd gestreden en trekt Ahrar al Sham zich op dit ogenblik terug naar de provincie Idlib bij haar broeders daar. In Jobar en de andere in het zuiden van het gebied gelegen steden heeft Faylaq al Rahman, de grootste van de twee terreurgroepen, aan de Russen een staakt het vuren gevraagd en gekregen. De onderhandelingen zijn hier al begonnen.

De salafistische terreurbewegingen zitten in Oost-Ghouta met de rug tegen de muur. Eventjes leek het dat zij een nieuwe aanval met chemische wapens gingen ensceneren en dat de Franse, Britse en Amerikaanse luchtmacht dan als een reddende engel gingen tussenbeide komen. Enkele forse Russische uitlatingen van onder meer Vladimir Poetin zorgde blijkbaar voor het afblazen van dit noodplan. De aanval op Oost-Ghouta begon op 24 februari en de rode stippellijn toont de posities toen. Harasta situeert zich in de kleine stip middenin. Douma ligt erboven.

Een gelijkaardige situatie lijkt er in Douma te zijn voor het leger van de Islam. Het feit dat intussen al tienduizenden burgers die gebieden ontvlucht zijn wijst er op dat die terroristen de controle intern aan het verliezen zijn. Er zijn trouwens op vele plaatsen al betogingen tegen de terreur van die jihadisten geweest. Een ander bewijs dat hun controle over die gebieden hen aan het ontglippen is.

Ooit moest men via het Leger van de Islam en de stad Douma Damascus veroveren. Dat Leger van de Islam is nog een schim van wat het vroeger was. Voor de familie Alloesh, voor wie dat een soort privaat leger was, blijft er alleen nog asiel in Saoedi-Arabië over.

Het schijnt dat het hotel de Ritz-Carlton in de hoofdstad Riaad over goede accommodatie beschikt. Naar Idlib trekken is zo te zien uitgesloten want daar zitten immers aan Qatar en Turkije gelieerde groepen. En dat zijn dus tegenwoordig aartsvijanden zodat vluchten naar Idlib voor het Leger van de Islam een wat moeilijke zaak is.