‘Onze elite snapt niet wat de echte bedreigingen zijn voor Moldavië’

door | 22 januari 2016

De Moldavische politieke en bestuurlijke elite begrijpt niet wat de echte vijanden zijn en de echte bedreigingen voor het land, dat zegt de politicus en journalist Iurie Roșca tegenover Sputnik Moldova. Volgens Roșca wordt de echte vijand van de belangen van Moldavië momenteel gevormd door het Amerikaanse imperialisme en het streven naar mondiale dominantie.

Roșca stelde verder dat als zijn landgenoten werkelijk willen begrijpen wat er met Moldavië aan de hand is, ze de moeite moeten nemen buiten het liberale paradigma te denken. “Maar we kunnen niet los komen van het liberale paradigma, behalve door terug te keren naar onze traditionele orthodoxe fundament”, aldus de journalist.

[contextly_sidebar id=”CsA4YNNdKPgM8K5TCyDlKqtsXuzifO0R”]”We moeten ons best doen om te begrijpen wat corporatocratie is, wat het neoliberalisme van de Europese Unie inhoudt. Dat wil niet per se zeggen dat we moeten gaan demonstreren bij de ambassades van de Verenigde Staten en de EU. Maar Moldaviërs moeten begrijpen dat Moldavië alleen zichzelf kan besturen in zoverre vijandige elites begrijpen wie we zijn en dat ze onze partners, maar niet onze bazen kunnen zijn.”

Roșca was van 1990 tot 2009 lid van het parlement voor de Christendemocratische Volkspartij (PPCD), vanaf 2005 voorzitter van het parlement en in 2009 vice-premier. In 2012 zegde de PPCD haar lidmaatschap van de Europese Volkspartij (EPP) op uit onvrede met het lage christelijke gehalte van de politiek van die pan-Europese partij en omdat de Moldavische christendemocraten sceptischer werden over Europese integratie.