Onverwacht goed resultaat voor Britse Conservatieven

door | 8 mei 2015

De Britse Conservatieve Partij lijkt tegen de verwachtingen in de verkiezingen voor het Lagerhuis die donderdag plaats vonden overtuigend te hebben gewonnen. Terwijl 617 van de 650 zetels geteld zijn, is de verwachting dat de Conservatieven een meerderheid van de zetels zullen krijgen.

Dat betekent dat de Conservatieve Partij zonder de Liberaal Democraten verder kan regeren. De Liberaal Democraten verloren gisteren ruim veertig zetels. Labour boekte lichte stemmenwinst, maar zal enkele tientallen zetels verliezen.

De eurosceptische UK Independence Party stootte gisteren qua stemmental de Liberaal Democraten van de derde plaats met 12,5% van de stemmen. Douglass Carswell, die eerder overstapte van de Conservatieven naar UKIP, wist zoals verwacht zijn zetel in Clacton te behouden. Mark Reckless een andere ex-Conservatief verloor echter zijn zetel aan de Conservatieven. De resultaten van Thanet South, waar UKIP-leider Nigel Farage kandidaat is, zijn nog niet bekend.

De Schots-nationalistische SNP heeft het zoals verwacht goed gedaan en gaat van 6 naar 56 zetels. In Noord-Ierland verliest de liberale Alliance-partij haar enige zetel en keert de aan de Conservatieven gelieerde Ulster Unionist Party met twee zetels terug. De nationaal-conservatieve DUP behoudt per saldo haar acht zetels, terwijl Sinn Fein er één verliest en op vier komt. De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij behoudt haar drie zetels. In Wales verandert weinig behalve dat de Conservatieven in het oosten een paar zetels op de Liberaal Democraten veroveren, Plaid Cymru behoudt haar drie zetels.

Tot slot behouden de Groenen hun ene zetel. De onafhankelijke socialist George Galloway heeft zijn zetel in Bradford West aan Labour verloren.

De verwachting was eerder dat het erg moeilijk zou worden een meerderheid te vinden. Nu het er echter op lijkt dat de Conservatieven 325 zetels of meer hebben, zal de vorming van een regering aanzienlijk gemakkelijker zijn.

Hoewel de stemmenwinst van de Conservatieve Partij erg bescheiden is, en UKIP qua aandeel van de stemmen fors wint, zal deze verkiezingsuitslag de Conservatieven gerust stellen en hun vrees voor de opkomst van UKIP voor een goed deel wegnemen. De Conservatieven hoeven straks geen rekening meer te houden met een eurofiele coalitiepartner. Binnen de Conservatieve Partij zal het meer eurosceptische kamp deze uitslag als een bevestiging van de juistheid van de gematigd eurokritische koers van de partij zien, terwijl het eurofiele kamp zich weer vrijer zal voelen om haar koers te bepleiten. Wat de verkiezingsuitslag zal betekenen voor de opstelling van de Britse regering ten aanzien van de Europese Unie is zodoende moeilijk te voorzien.

Leestip: Wat er mis is met de Britse rechtervleugel