Onderzoek: Meerderheid Duitsers gelooft niet in onafhankelijkheid media

door | 2 mei 2016

Een meerderheid van de Duitsers houdt de nieuwsmedia voor afhankelijk van politiek en bedrijfsleven. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Beierse publieke radio.

Zestig procent van de bevraagden in het onderzoek van TNS Emnid meent dat nieuwsmedia op inhoud en vorm van de berichtgeving beïnvloed worden. Slechts 34 procent houdt de media voor daadwerkelijk onafhankelijk. Volgens het onderzoek hebben veel Duitsers de indruk dat de media “het establishment ondersteunen of er zelfs door gestuurd worden” een meerderheid denkt dat daartoe vaak doelbewust de feiten verdraaid worden.

Deelnemers aan het onderzoek zien de regering, politici, werkgeversorganisaties, grote concerns, invloedrijke personen en belangenorganisaties als belangrijke beïnvloeders van de berichtgeving.

Ondanks de kritische verhouding tot de media, is de publieke omroep voor de meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek de primaire nieuwsbron, zo zou 56 procent van de Duitsers zich dag aan dag van het nieuws op de hoogte te stellen via de publieke televisie. 45 procent zou regelmatig een krant lezen.