Oekraïne: Voormalig Amerikaans diplomaat staat klaar om regering over te nemen

door | 10 maart 2016

De regering van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek loopt op haar laatste benen. De huidige minister van Financiën, de in Chicago geboren Natalie Ann Jaresko, wordt genoemd als mogelijke opvolger. De voormalige Amerikaanse diplomate en investeringsbankier werd pas na de staatsgreep in 2014 het Oekraïense staatsburgerschap verleend en trad kort daarop als minister van Financiën aan.

Premier Jatsenjoek riep het parlement woensdag op snel de knoop door te hakken over de toekomst van de regering, of ze hem nu ondersteunen, de laan uit sturen of nieuwe verkiezingen uit willen schrijven, zo meldt persbureau Reuters.

De regering Jatsenjoek wordt verweten te weinig te doen tegen de corruptie in het land en hervormingen te weinig doortastend door te voeren. Uit protest verlieten al verscheidene politici de regering, beginnend met de minister van Economische Zaken Aivaras Abromavicius.

Uiteindelijk verlieten ook twee partijen de regeringscoalitie, die sindsdien niet meer over een meerderheid beschikt. President Porosjenko riep Jatsenjoek op af te treden en zijn partij diende een motie van wantrouwen in. Jatsenjoek wist die echter te overleven doordat diverse parlementariërs onder invloed van machtige oligarchen tegen hun partijlijn in gingen.

Terwijl de Duitse bondskanselier Angela Merkel van Boris Klitsjko – inmiddels burgemeester van Kiev – leek uit te gaan, was Arseni Jatsenjoek na de staatsgreep in 2014 de favoriet van de Amerikaanse regering om premier te worden. En zo geschiedde. Nu Jatsenjoek zijn kruit verschoten lijkt te hebben, wordt in de politieke wandelgangen vooral Jaresko als opvolger genoemd. Zelf heeft ze zich nog niet publiekelijk uitgelaten over de vraag. Hoewel ze ongetwijfeld een ideale partner voor de Amerikaanse regering en het IMF zou zijn, is de vraag of ze in het Oekraïense parlement ook genoeg steun heeft.