De spanning in de regio rond Transnistrië loopt op. De afvallige regio van Moldavië, ten oosten van de rivier de Dnjestr (Nistru), heeft in 1992 na een kort gewapend conflict een vredesakkoord met Moldavië gesloten.
Vorige maand heeft het Oekraïense parlement echter besloten een overeenkomst met Rusland op te zeggen die de doorgang van Russische vredeshandhavers naar Transnistrië regelt, dat is een schending van het vredesakkoord uit 1992. Dit ondermijnt tevens de status van Kiev als een van de borgen van het Transnistrische vredesproces.
Rusland heeft zo’n 1500 vredeshandhavers in Transnistrië gestationeerd. Oekraïne frustreert met deze stap de aflossing van deze militairen. Rusland is nu genoodzaakt de bevoorrading van de troepen in Transnistrië te laten verlopen via Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, terwijl er geen akkoord is dat daarin voorziet.
De Anti-Maidan-beweging in Odessa ziet de weigering van Oekraïne om Russische vredestroepen voor Transnistrië doorgang te verlenen in samenhang met de recente benoeming van de voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili tot gouverneur van de regio Odessa.
De regio van de havenstad Odessa grenst ten oosten en ten zuiden aan Transnistrië. Saakasjvili haalde zich in 2008 als president van Georgië een oorlog met Rusland op de nek, doordat het Georgische leger Russische vredeshandhavers in Zuid-Ossetië aanviel.